Subota, 27. srpnja 2024.

HDZ-ovci zadovoljni prijedlogom rebalansa, koprivnički proračun sada je težak oko 60 milijuna eura

Pred koprivničkim gradskim vijećnicima danas se našao rebalans proračuna za 2024. godinu koji je povećan za otprilike 12 milijuna eura i sad iznosi oko 60 milijuna eura.

Rebalans proračuna prihvaćen je s 15 glasova za i jednim suzdržanim.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal rekao je Dravi.info uoči početka današnje sjednice da je riječ o prilično velikom iznosu te objasnio kako je proračun prilično konzervativno bio planiran.

– U njega smo stavili doista samo ono što je bilo sigurno za ovu godinu, no u međuvremenu su prilično narasle plaće, porasla je i zaposlenost pa nam samim time rastu i prihodi od poreza. Rebalansom stoga dižemo plan primitaka od poreza za tri milijuna eura. Isto tako, u međuvremenu smo potpisali ugovore za određene projekte koji se financiraju europskim novcem pa smo i to morali uvrstiti jer ranije nismo stavljali ništa od onoga što nije bilo potpisano i za što nismo bili sigurni – rekao je Pal.

HDZ-ov Saša Cestar kazao je da su odlučili podržati prijedlog ovih prvih izmjena i dopuna proračuna.

– Drago mi je da se sredstva kojima se puni proračun raspoređuju na najosjetljivije skupine – umirovljenike, djecu, udruge, socijalu i sport. Zadovoljni smo time i to je na tragu nekih naših programa i amandmana iz prethodnih godina i podržat ćemo ga – istaknuo je.

HNS-ov vijećnik Goran Pakasin podnio je dva amandmana na prijedlog rebalansa proračuna – jednim je tražio da se smanje sredstva za manifestaciju Koprivničko ljeto kako bi se povećale plaće zaposlenicima vrtića, a drugim je tražio da se smanje predviđeni troškovi za manifestaciju Koprivnička zima te da se tim novcem povećaju plaće zaposlenih u Knjižnici i čitaonici Fran Galović.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić najprije je podsjetio da je izvršenje proračuna za 2023. godine bilo rekordno u povijesti Grada Koprivnice, a u 2024. unatoč stalnom porastu prihoda uspijevaju kontrolirati rashodovnu stavku.

– Ovaj 60-ak milijuna eura težak proračun je velika suma. Dio toga su decentralizirana sredstva na školstvo što znači da dva milijuna eura ide na plaće djelatnika u školama. U Službi ureda gradonačelnika u povećanje koje se mjeri u 700.000 eura, otprilike 60.000 eura odlazi na Vatrogasnu zajednicu grada Koprivnice. Imali smo velike obljetnice u vatrogastvu tijekom svibnja i veliko natjecanje, a u tim paketima smo dizali materijalna prava našim vatrogascima – objasnio je gradonačelnik.

Osvrnuo se gradonačelnik i na financiranje vrhunskog sporta.

– Mijenja se ulaganje koje ide prema Nogometnom klubu Slaven Belupo i Rukometnom klubu Podravka Vegeta. Imamo Slaven kojem je potrebna promjena travnjaka, ulaganje u reflektore jer postoje specifikacije za igranje prve lige pa idemo pomoći klubu da zatvori investicije kako bi mogli igrati prvu ligu. Podravka ima dobre rezultate i lobira se da igramo Ligu prvakinja koja ima svoje zakonitosti da se uopće može igrati – naglasio je Jakšić.
Podsjetio je i kako u ovaj rebalans dolazi sinagoga, čeka se sanacija koja prati aglomeraciju, završetak gradnje dječjeg vrtića u Herešinu, počinje gradnja vrtića na Bajeru, zatim početak radova na Sveučilištu Sjever, do jeseni će biti rezultati za gradnju tržnice i polivalentnog centra, projektiranje dogradnje Osnovne škole Braća Radić ide prema kraju i prije jeseni očekujemo da će biti raspisan natječaj za radove.

Što se tiče amandmana gradonačelnik ih je odbacio uz obrazloženje da ako netko misli da manifestacije u Koprivnici ne trebaju, neće ih imati ako je takva volja naroda, ali to netko treba jasno i glasno reći.

– Moramo biti fer, reći da smo od toga odustali, ali onda ne govoriti da zašto idemo u Varaždin na Špancirfest. Manifestacije privlače ljude u grad, ali ako građani smatraju da nam to ne treba, onda ćemo maknuti – kazao je gradonačelnik.
Pakasinu je odgovorio da ovo što bi skinuo s manifestacija za odgojiteljice je dovoljno za povećanje plaće svega jedan posto.

– U zadnjih sedam godina dizali smo plaću u vrtiću 2020., 2022., 2023. dva puta i u ožujku 2024. Ukupno povećanje od 2018. iznosi 41 posto. Sa sindikatom smo dogovorili da idemo u nova dizanja u kolovozu ili rujnu koji će biti. Kultura šest puta su se dizale plaće, omjeri slični kao i za vrtiće – zaključio je Jakšić.

>> Koprivnica će vrhunskim sportašima davati pet puta više, Ostriž: To je sad izbalansirano

zatvori