Nedjelja, 29. rujna 2024.

FOTO Projektom ‘Odjek VI’ pomaže se učenicima s teškoćama u razvoju, Mlinarić: Cilj je odgovoriti na probleme nejednakih mogućnosti

U Gradskoj vijećnici danas je održana završna konferencija projekta “Odrastanje u jednakosti, Koprivnica – ODJEK VI”.

Projekt provodi Grad Koprivnica s partnerima, odnosno s Osnovnom školom Antun Nemčić Gostovinski, Osnovnom školom Braća Radić, Osnovnom školom Đuro Ester, Osnovnom školom Podolice te Centrom za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce.

Sve prisutne uvodno je pozdravio koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić koji je svima zahvalio na dosadašnjoj suradnji.

– Jako smo ponosni na ovaj projekt, a najviše na sve vas koji ste si stvarno dali truda i drago mi je da su sve one informacije koje smo povratno dobivali bile pozitivne. Želim vam puno uspjeha u daljnjem radu, držite nam se te neka vas prate zdravlje i sreća – istaknuo je Jakšić

Snimila Tea Gašparić

Ispred škola sve prisutne pozdravila je ravnateljica COOR-a Podravsko sunce Radmila Popović.

– Želim zahvaliti prije svega Gradu na projektu Odjek VI i želim da ih bude sve više i da odjekuju kao što su do sada. Želim da se status pomoćnika u nastavi uredi do kraja i da ono postane stalno radno mjesto i da se ne financira isključivo iz projekta. Hvala pomoćnicima u nastavi, jednako kao i Gradu, zato što osiguravaju odrastanje naše djece s teškoćama u razvoju u jednakosti. Ono što je najvažnije u radu s djecom s teškoćama u razvoju jest omogućiti im da postignu uspjeh, pomoći im da dobiju krila, motivirati ih da postignu uspjeh, a oni će dalje napredovati onako kako mogu. Najvažnije je da razvijaju svoje samopouzdanje, a tu veliku ulogu imaju pomoćnici u nastavi. Hvala vam – istaknula je ravnateljica Popović.

Snimila Tea Gašparić

Svoje iskustvo podijelila je pomoćnica u nastavi Nataša Đurđina kojoj je ovo peta godina u školskim klupama.

– Imam djevojku koja ima 21 godinu, puno sam od nje naučila, a nadam se da je i ona od mene. Meni je ovo jako lijepo raditi i ovo je uistinu poziv. Hvala svima na pomoći i podršci – kazala je.

Snimila Tea Gašparić

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti  Ana Mlinarić podsjetila je o važnosti projekta. Vrijednost projekta iznosi nešto više od 327.000 eura, od čega je iz europskih fondova zaprimljeno 250.000, dok je ostatak iznosa osigurao Grad.

– Svrha ovog projekta je odgovoriti na probleme nejednakih mogućnosti s kojima se učenici s poteškoćama svakodnevno susreću – kazala je.

Grad svake godine nastoji pomoćnicima u nastavi izlaziti u susret vrednujući njihov rad i trud te im nastoje podizati plaće.

Snimila Tea Gašparić

– Očekuje se da će se do kraja provedbe projekta iz proračunskih sredstava utrošiti još otprilike 140.000 eura, a jedinični trošak po pomoćniku iznosi 711,24 eura, dok je prosječna bruto plaća po pomoćniku 863,85 eura. Plaća je u tijeku provedbe projekata povećana s 5,15 eura na 5,77 eura – dodaje.

Sveukupno je kroz projekt ODJEK VI kroz školsku godinu 2023./2024. godinu bilo uključeno 53 učenika, a zaposleno je 47 pomoćnika u nastavi.

Ovaj programski sadržaj je nastao u suradnji s Gradom Koprivnica.

Slušaj uživo
zatvori