Subota, 20. srpnja 2024.

FOTO Pogledajte kako će izgledati skulptura koja će krasiti novouređeni đurđevački trg

Poznato je kako bi trebala izgledati skulptura koja će krasiti novi Trg svetog Jurja u Đurđevcu.

Naime, Grad Đurđevac završio je natječaj proveden u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika čiji je cilj bio pronaći kiparsko rješenje za skulpturu posredstvom koje će se prepoznatljivi simbol grada Đurđevca Picok vremenski neograničeno ugraditi u javni prostor i time uspostaviti referentnu točku susreta, vizualnog predstavljanja i bilježenja grada Đurđevca.

Iz Grada Đurđevca poručili su da se na javni i otvoreni kiparski natječaj za idejno rješenje skulpture “Picok” odazvalo 15 umjetnika, a ocjenjivački sud u sastavu Antonija Balić, Ida Blažičko, Tomislav Buntak, Anita Ruso Brečić i Edita Janković Hapavel jednoglasno je odlučio da je rad Damira Mataušića kvalitetan rad za postavljanje na Trgu svetog Jurja.

– Prvonagrađeni rad dobio je najviše ocjene od ocjenjivačkog suda te jednoglasno potvrđen kao najbolji rad među pristiglima. Formom i materijalom elegantno se uklapa u javni prostor trga. Blago zaobljene linije podijeljene u dva dijela čine tijelo i rep pijetla čime se dobiva prozračnost forme postavljene na dijagonalni nosač. On skulpturi daje uzlet i zbog dojma lagane nestabilnosti skulpturu možemo poistovjetiti s dječjom klackalicom. Motiv je prepoznatljiv i unosi vedrinu u prostor, a njegov oblik primjenjiv je i u drugim područjima. Kombinacija materijala unosi dinamiku u prostor trga koji se ogledava na svijetloj površini skulpture. Upotreba svjetla u noćnoj vizuri pojačava vizualni doživljaj kojim se omogućava igra svjetla i sjene. Svojim inovativnim i zanimljivim rješenjem skulptura se znatno ističe među ostalim pristiglim radovima te smatramo kako će zasigurno pridonijeti javnoj plastici u Republici Hrvatskoj – naveli su u ocjenjivačkom sudu.

Izvor: Grad Đurđevac

Prvonagrađeni autor Damir Mataušić istaknuo je pak da je legenda o Picoku simbolična, a skulptura je osmišljena kao znak, odnosno simbol pijetla i povijesnog značenja tog čina.

– Transparentnost skulpture svojevrstan je znak krhkosti i pernatnosti, a stav i zaokružen oblik znak ponosa i forme poput taneta ispaljenog Picoka iz cijevi topa. Polirani aluminij odabran je kao materijal koji bi svojom sjajnom površinom reflektirao boje okoline te na taj način oživio i bojio korpus Picoka, kao što je uobičajeno šarenilo njegova perja. Noćna rasvjeta sa stupa i partera podcrtavala bi volumen skulpture, a postav na plohu trga omogućio taktilnost i neposredni kontakt s promatračem. Forma skulpture je figurativno sugestivna, a kiparski suvremena formirajući znak neprekinutih zaobljenih linija. Dijelovi skulpture bili bi izvedeni od polirane bronce, a naglašena krijesta ujedno je i kruna jer je Picok u ovoj legendi Kralj legende, a žitelji Đurđevca ljudi koji su svojom mudrošću okrunili pobjedu nad Turcima – poručio je Mataušić.

Izvor: Grad Đurđevac

Spomenimo i da je drugonagrađeni rad autora Tea Hercega, a treću nagradu osvojio je umjetnik Zoran Jurić. Sve natječajne radove moguće je pogledati na izložbi koja se otvara 18. lipnja u 19 sati u Muzeju Grada Đurđevca te ju je moguće razgledati do 23. lipnja.

Dodajmo da je Grad Đurđevac u završnoj fazi uređenja okoliša trga prema projektu arhitektice Marijane Zlatec.

Prvonagrađeno idejno rješenje, Damir Mataušić / Izvor: Grad Đurđevac
Drugonagrađeno idejno rješenje, Teo Herceg / Izvor: Grad Đurđevac
Trećenagrađeno idejno rješenje, Zoran Jurić / Izvor: Grad Đurđevac
zatvori