Nedjelja, 29. rujna 2024.

FOTO Podravci se provozili legendarnom žilom kucavicom Amerike: “Majku ceste” smo odvozili i nakon toga kao da više ništa nije nemoguće

Jedna od najpoznatijih cesta na svijetu zasigurno je ona Ruta 66 ili “Majka ceste”, a njenim tragovima prošli su i naši Podravci.

“Majka ceste” dužine je 3939 kilometara, prolazi kroz tri vremenske zone i nekada je bila žila kucavica Amerike.

Putujući ovom cestom, daleko od Wall Streeta i svjetla megapolisa, mnogi su osjetili kako živi i diše SAD. U želji da upoznaju pravo lice Amerike jedan član ekipe, Tomislav Veselovac započeo je 2022. godine razgovor o pravoj Americi.

– Na jednoj rođendanskoj fešti 2022., Tomislav Veselovac je započeo razgovor o toj temi te nam svima obznanio da je odlučio 2024. odvoziti Rutu 66, dok se od ostatka ekipe, bez razmišljanja, samo čulo “Idem i ja!!!” – ispričali su nam.

Privatna arhiva

Cijelu organizaciju u svoje ruke preuzeo je Tomislav – vječiti putnik, kako ga vole zvati prijatelji.

– Našao je agenciju s kojom je riješio avionske karte, plan puta, hotele, najam motora, a nama davao upute što svako od nas još mora napraviti. Polazak je bio 12. svibnja iz Frankfurta, preko Helsinkija do Los Angelesa, a povratak 30. svibnja iz Chicaga, preko Londona do Frankfurta – kažu.

Na ovom nezaboravnom putovanju pored Tomislava bili su: Marcel Mikulčić i Danijela Mikulčić iz MK TNT Rider, Mate Durdov iz MK Uspomena te Barbara Bojanić i Hrvoje Mikulčić.

Privatna arhiva

Kažu kako su jedva čekali dolazak u Grad anđela (Las Angeles), a problema nije bilo, osim vremenske razlike koja im je samo u početku stvarala male poteškoće.

Njihova prava pustolovina započela je u utorak, 14. svibnja.

– Prošli smo ukupno 4500 kilometara kroz osam država; Kalifornija, Nevada, Arizona, New Mexico, Texsas, Oklahoma, Missouri i Illinois. U prosjeku smo odvozili 500 kilometara dnevno. Buđenje je bilo u pet ujutro, zatim kava, doručak i pokret. Od zvučnih gradova posjetili smo Los Angeles, Las Vegas i Chicago, ali najviše nam se svidjela stara ruta. Ceste su ravne i duge dokle ti pogled seže. Ljudi su susretljivi, a raznolika priroda prekrasna – pričaju.

Privatna arhiva

Napominju kako je većina lokalnog stanovništva bila začuđena što voze cijelu rutu jer se veliki dio putnika stacionira se na jednom mjestu i odvozi samo okolni dio Rute.

Cijelo putovanje prošlo je u miru, no samo su jedan dan imali nezgodicu i to onu s probušenom gumom. Dani su im bili ispunjeni, a smijeha i dobrog raspoloženja nije nedostajalo.

Svatko tko se nalazi u moto-svijetu ima želju da odvozi Rutu 66, a ova skupina prijatelja imala je priliku uživati u svakom kilometru te pustolovine.

– Ovo je bilo jedno predivno iskustvo, “Majku ceste” smo odvozili i nakon toga kao da više ništa nije nemoguće. Planovi za nove rute, naravno već postoje: Transalpina u Rumunjskoj, Portugal, Balkan… što će biti prvo, vidjet ćemo – zaključuju podravski motoristi.

Mogli bi o ovom putovanju pisati još tri dana, ali fotografije govore više od tisuću riječi.

Slušaj uživo
zatvori