Nedjelja, 29. rujna 2024.

FOTO Lara Blažeković viceprvakinja Europe u hrvanju: Potrebno je puno volje, treniranja i odricanja, ali na kraju sve se isplati

Nedavno smo pisali kako je Podravkina hrvačica Lara Blažeković postala viceprvakinja Europe.

Lara se s hrvanjem počela baviti s nepunih devet godina, a prije toga isprobala je ples, plivanje, rukomet i tenis. Kako se je od malih nogu željela baviti gimnastikom, a budući da gimnastike u Koprivnici nije bilo, odabir je pao na hrvanje.

– Hrvanje ima puno gimnastičkih elemenata, pa je lako odabir pao baš na taj sport. Malo po malo sam zavoljela hrvanje i sve mi se više sviđalo. Dosta ljudi smatra hrvanje muškim sportom, ali hrvanje za djevojčice se sve više razvija i kad jednom dođete u dvoranu i počnete trenirati, shvatite koliko je ovo zapravo zahtijevan i zanimljiv sport – rekla nam je Lara.

Izvor: Privatna arhiva

Europsko putovanje

Natjecanje u kojem je Lara postala viceprvakinja održalo se u Grčkoj, a nastupila je na Prvenstvu Europe za uzraste starijih djevojčica i dječaka u starosti do 15 godina. Od tad je prošlo nešto više od dva tjedna, a nama je otkrila kako se je osjećala i što za nju znači ova medalja.

– Bilo je fenomenalno! Imala sam veliku želju ostvariti dobar rezultat. Kad sam na dan natjecanja vidjela da nas je 20 u kategoriji znala sam da će biti teško. Osvojiti medalju na velikom natjecanju kao što je europsko prvenstvo sjajno je, osjećaj je fenomenalan, a za zlatom ne žalim, jer sad imam još veću želju i motiv da nastavim biti bolja. Ovo putovanje zauvijek će mi ostati u sjećanju – kaže Lara.

Za jedno takvo natjecanje potrebno je puno volje, treniranja i odricanja. Lara trenira pet puta na tjedan, dva puta ima treninge snage, a ostala tri treninga usmjerena su na učenje i usavršavanje hrvačkih tehnika.

– Na početku sezone, obično je to već krajem listopada počinjem s pripremama za novu natjecateljsku sezonu. Tad je više treninga snage, a treninzi su dugi i dosta fizički teški. Kad se približava natjecateljski dio, veći je broj treninga gdje se uvježbava i usavršava hrvanje, a ovisno o natjecanjima taj tjedan odrađujem i kondicijske treninge, nekad jednom, nekad dva puta tjedno. Svaki trening započinje zagrijavanjem, slijedi parterna gimnastika i vježbanje “hrvačkog mosta”, a nakon čega slijedi učenje neke tehnike i uvježbavanje. Pri samom kraju i ovisno o periodu u godini, slijede situacijske borbe u stojci i parteru te na kraju nezaobilazno istezanje – pojasnila je.

Izvor: Privatna arhiva

Put do pobjede nije lak

Kao i svakom sportašu, pa tako i Lari najdraža joj je pobjeda, no i put do nje.

– Puno je tu teških, ali lijepih trenutaka na našim treninzima. Imam odlične prijateljice u svom hrvačkom klubu Podravka, ali i u reprezentaciji, no imam i veliki broj prijateljica iz drugih klubova. One me najviše razumiju jer proživljavamo iste stvari, regulaciju tjelesne mase, pripreme, pobjede, porazi, ozljede – objašnjava nam te dodaje:

– Iz svakog poraza pokušavam nešto naučiti, analizirati gdje sam pogriješila i što sam možda mogla bolje napraviti. Imam odličnog trenera u klubu koji je ujedno i trener U15 i U17 reprezentacije Ivan Lončarić, pa s njim analiziram i pobjede i poraze – govori.

Škola i hrvanje

Lara je učenica Osnovne škole Podolice, najdraži joj je predmet tjelesni i engleski, ali jednako se trudi za sve. Kaže kako u svakom predmetu pronađe nešto zanimljivo i nešto što joj se jako sviđa.

Iako mora često izostati radi natjecanja sve svoje obaveze uspije odraditi na vrijeme.

– Imam veliku podršku ravnateljice, razrednice i svih profesora iz moje OŠ Podolice i uz njih
uspijevam “pohvatati” sve obveze. Teško je kada izostanete cijeli tjedan prepisati sve gradivo, pogotovo kada se radi o predmetima koje nije dovoljno prepisati nego vam netko treba i objasniti novo gradivo, ali ako postoji volja onda se nađe i načina i može se sve uspješno posložiti. Jako je bitna organizacija, ali tu je moj stariji brat Mauro i roditelji koji uvijek uskoče kada je potrebno, bilo da treba pomoć oko škole, prijevoza ili bilo čega drugoga – ističe.

Lara s mamom, tatom i bratom/ Izvor: Privatna arhiva

Najveća joj je želja da ostvari dobre rezultate u starijim uzrastima, dok su joj velika podrška uža i šira obitelj te škola i prijatelji.

– Podršku imam veliku, prije svega tu je moja uža i šira obitelj koja me maksimalno podražava, moja osnovna škola Podolice, moji prijatelji iz škole, kluba i reprezentacije i naravno moj trener Ivan koji je od samog početka vjerovao u mene i s kojim sam sve ovo postigla. Svakako podršku imam i u hrvačkom savezu koji su mi dali priliku da branim boje Hrvatske na velikim natjecanjima – ističe.

Malo more, malo planina

Lara dok te trenira svoje slobodno vrijeme iskoristi na putovanja, prirodu i obitelj. Obožava planinariti i skijati, ali voli i more te plivanje.

– Također, imam dobre prijateljice s kojima volim izaći vikendom do grada, ponekad samo želim spavati jer mi zaista treba odmor – dodaje.

Na samom kraju razgovora, Lara je s nama podijelila svoje ciljeve i prioritete koje želji ostvariti u narednom periodu.

– Trenirati i dalje redovito, već za mjesec dana ću nastupiti na EP U17 u Novom Sadu. Budući da sam ulazno godište na tom natjecanju i da ću se natjecati sa starijima od sebe, rezultat nije prioritet, ali skupljanje iskustva za sljedeće godine svakako je. Ono što za sad je sigurno, nastupit ću krajem listopada na svjetskoj Gimnazijadi sa Hrvatskim školskim savezom u Bahreinu i to me natjecanje baš veseli. Ovisno o prikazanom hrvanju na EP za kadetkinje postoji i mogućnost nastupa na svjetskom prvenstvu u Jordanu, a tu je još i Prvenstvo Balkana – zaključuje Lara Blažeković, viceprvakinja Europe.

 

Slušaj uživo
zatvori