Subota, 28. rujna 2024.

FOTO Još tri škole dobivaju solarne elektrane, Cik Adaković: Sretni smo što je Županija prepoznala naše zelene misli

Na krovove još triju osnovnih škola kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija bit će postavljene fotonaponske elektrane.

Naime, danas su potpisani ugovori o javnoj nabavi za radove vrijedne gotovo 55.000 eura koji uključuju izradu projektno-tehničke dokumentacije i radove postavljanja elektrana.

Kako je prilikom potpisivanja rekao koprivničko-križevački župan Darko Koren, spomenute elektrane postavit će se na zgrade Osnovne škole Fran Koncelak Drnje, Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara Virje i Osnovne škole Koprivnički Bregi, a uštede koje se očekuju su između 40 i 60 posto.

– Nastavljamo s osviještenim i odgovornim energetskim politikama koje nam omogućavaju prije svega kontrolu nad troškovima energenata. Ovime također nastavljamo naše ulaganje u školsku infrastrukturu i energetsku politiku. U protekle tri godine postavili smo solarne elektrane na 13 osnovnih i srednjih škola kojima smo osnivač ukupne vrijednosti 562.000 eura – objasnio je župan.

Dodao je da vrijednost radova na školi u Drnju iznosi 10.270 eura, u Virju 19.500, a u Koprivničkim Bregima 22.500 eura.

Marica Cik Adaković, ravnateljica Osnovne škole prof. Viktora Šignjara, kazala je da su počašćeni i sretni što je Županija prepoznala njihove takozvane zelene misli i zelene politike koje već provode.

– Kroz razne projekte našu djecu učimo zelenom razmišljanju. Isto tako, zgrada naše škole je energetski obnovljena pa tako imamo novu fasadu, novo krovište i stolariju pa nam je zimi toplo, a ljeti ugodno hladno. Kad nam stignu i solarne ploče, bit ćemo još više energetski učinkovitiji. Potaknuti klimatskim promjenama kojima u posljednje vrijeme često svjedočimo, odlučili smo u dogovoru s načelnikom Općine Virje Mirkom Perokom provesti jedan projekt – jedan diko školskog dvorišta nećemo kositi, ostavit ćemo da rastu livadne trave kako bi pčele mogle imati svoju pašu – objasnila je ravnateljica.

Spomenimo da je za postavljanje fotonaponskih elektrane na krovove ovih triju škola zadužena tvrtka Đuro Đaković Elektromontaža, a kako je rekao njen direktor Dragan Bogunović, prošle godine su sličan posao napravili na pet škola na području naše županije.

– Vjerujem da ćemo i ovaj posao odraditi na obostrano zadovoljstvo – rekao je Bogunović i napomenuo kako se vidi rast u području investiranja u solarne elektrane.

Istaknuo je da najviše posla ima na zgradama vrtića i škola, ali vidljive su i privatne investicije u industriji.

Dodajmo na kraju da su ugovore uz ravnateljicu Cik Adaković potpisale i Dunja Valnečak, ravnateljica Osnovne škole Fran Koncelak, i Karolina Vidović, ravnateljica Osnovne škole Koprivnički Bregi.

Slušaj uživo
zatvori