Ponedjeljak, 29. srpnja 2024.

FOTO: BLIŽI SE PICOKIJADA Janči: Našu top manifestaciju priprema 2.000 sudionika, svake godine podižemo ljestvicu

Jedna od najvećih turističkih manifestacija kontinentalne Hrvatske, Picokijada, ove će se godine održati od 28. do 30. lipnja u Đurđevcu.

Tim je povodom u Utvrdi Stari grad održana konferencija za medije na kojoj su se uz organizatore okupili pokrovitelji i brojni mediji kako bi predstavili bogat program kojim će krajem lipnja u Đurđevac privući desetke tisuća posjetitelja.

Gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči uvodno je pozdravio sve prisutne te istaknuo kako je Picokijada posebna po tome što se cijela zajednica svake godine uključi u pripremanje i realizaciju svih događanja u sklopu bogatog programa manifestacije.

– Preko 50 događanja i manifestacija koje cijele godine priprema preko 2 tisuće sudionika. Hvala svim udrugama i pojedincima, članovima organizacijskog odbora, a posebna zahvala ide našim sponzorima i donatorima bez kojih Picokijada ne bi bila to što je danas, a to je TOP manifestacija. Svake godine podižemo ljestvicu na toj promociji tradicije i kulture – kazao je Janči.

Pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev pohvalila je rad Turističke zajednice Grada Đurđevca te dodala kako se riječima ne može opisati koliko županijskoj turističkoj zajednici znači Picokijada.

– Ono što nas svake godine iznenadi kad mislimo da ne možemo bolje, ali iz godine u godinu Picokijada donosi nešto više. Zato nismo imali ni trunke sumnje da kao županijska turistička zajednica kandidiramo Picokijadu za potporu HTZ-a. Već drugu godinu zaredom, mogu reći osigurano je 45 tisuća eura potpore za organizaciju ove manifestacije – rekla je Sočev te dodala kako je ovaj dio Koprivničko-križevačke županije perjanica županije.

Kako je istaknula moderatorica konferencije Anđela Lenhard Antolin, posljednjih godina program i tekst Picokijade sadržajno je bogatiji i značajno oplemenjen, što se može zahvaliti književniku Vidu Balogu.

– Picokijada i Legenda postoji u ovakvom okviru i ovakvom rastu zahvaljujući ljudima ovog kraja. Ona je sve što turistički potencijal od Maloga Kostanja do dravskih sprudova može ponuditi, Đurđevac to ostvaruje u prekrasnoj punini suradnje sa stanovništvom i ljudima ovog kraja – kazao je Vid Balog.

Redatelj scenskog prikaza Legende o Picokima Krešimir Dolenčić naglasio je kako se glas o Picokijadi daleko čuje.

– Picokijada je najveća predstava u Hrvatskoj i to nije floskula. Preko 300 i nešto ljudi živi svake godine za ovaj događanja, pripremaju, odgađaju druge obaveze, uzimaju godišnje odmore. To je jedna jedinstvena predstava i to kako to tu izgleda to nema nigdje drugdje – ponosno je istaknuo Dolenčić.

Kazao je kako se svake godine nastoji uvesti nešto novo u scenski prikaz, ove godine će to biti nova i drugačija scena te pozvao sve na još jednu Legendu.

– Program Picokijade svake je godine sve bogatiji, scenski prikaz nanovo svake godine oduševi sve prisutne i privlači brojne goste ali i one željne sudjelovanja na Picokijadi – rekao je direktor TZ Grada Đurđevca Mario Fuček.

– Legenda je jedna kompleksna priča koju mi promoviramo cijele godine. Dolazi nam puno posjetitelja koji tu Legendu žive tijekom cijele godine. Program donosi kulturno-povijesnu baštinu, tradicijska baština, zabava i gastronomija svake godine privlače sve veći broj posjetitelja – rekao je Fuček.

– Tko gladan tog vikenda ode iz Đurđevca, sam si je kriv – zaključio je.

Prisutnima su se obratili i sponzori ovogodišnje Picokijade, predstavnici Hotela Picok, tvrtke Bistra, Podravke, INA-e, Erste banke, tvrtke Ćiro beton i tvrtke Kotlar.

Dodajmo kako je ovogodišnja Picokijada pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Hrvatskog Sabora Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija i Ministarstva turizma i sporta.

Tekst pripremila Martina Sabađija Buđak.

zatvori