Nedjelja, 29. rujna 2024.

Đelekovec postaje Prvo selo ptica bregunica u Hrvatskoj. ‘Ovo je važan korak u očuvanju bioraznolikosti i zaštiti ugroženih vrsta na Dravi’

Naše poznato mjesto Đelekovec i službeno će postati Prvo selo ptica bregunica u Hrvatskoj.

Svečano proglašenje bit će u ponedjeljak u 11 sati ispred zgrade Općine Đelekovec u Ulici Mihovila Pavleka Miškine 1.

– Ovaj događaj obilježit će važan korak u očuvanju bioraznolikosti i zaštiti ugroženih vrsta na rijeci Dravi, javili su organizatori.

Dodaju i kako će u Vatrogasnom domu od 17 sati biti održano predstavljanje knjige Gorana Šafareka “Drava jučer, danas, sutra” te prikazan film “DRAVA LIFE – novi život za Dravu”.

Na skupu će, između ostalih, govoriti načelnica Đelekovca Lara Samošćanec, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar, voditelj projekta Igor Tošić iz Hrvatskih voda, koordinator projekta Jasmin Sadiković te predstavnici Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek i WWF-a Austria.

Knjiga Drava Jucer danas sutra

podsjetimo, bregunica (Riparia riparia) je mala ptica selica iz porodice lastavica koja se gnijezdi u kolonijama u pjeskovitim i glinovitim obalama rijeka. Važan je pokazatelj zdravlja riječnih ekosustava. Njena populacija je u stalnom padu stoga je iznimno važno zaštititi koloniju bregunica u Libanovcu, jednu od najvećih u Hrvatskoj. Aktivnosti u sklopu DRAVA LIFE projekta, usmjerene zaštiti ove kolonije, svjedoče o uspjehu zajedničkih napora za očuvanje prirodnih staništa i predstavljaju jedan od važnijih koraka u očuvanju bioraznolikosti i zaštiti ugroženih vrsta.

 

Slušaj uživo
zatvori