Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

Virovci se prisjećaju svojeg zaslužnog mještanina

U Virju će sutra biti obilježena 200. obljetnica rođenja Franje Lugarića.

Naime, Franjo Lugarić bio je istaknuti virovski učitelj, školski ravnatelj, orguljaš i osnivač Hrvatskog pjevačkog društva Ferdo Rusan, a svojim djelovanjem ostavio je dubok trag i obilježio povijest Virja u drugoj polovici 19. stoljeća.

Obilježavanje obljetnice započet će okupljanjem kod spoimen-ploče koja je postavljena na kući u kojoj je Franjo Lugarić živio, a koja nosi njegovo ime.

Ploča je postavljena 2014. godine, a postavili su je Općina Virje, Hrvatsko pjevačko društvo Ferdo Rusan i Družba Braća Hrvatskog Zmaja čiji će predstavnici ovim povodom održati prigodne govore i položiti vijenac te tako podsjetiti na život i značaj Franje Lugarića.

Obilježavanje će se nastaviti na groblju svetog Jakoba u Virju gdje će se organizatori okupiti na Lugarićevom grobu te postaviti cvijeće i vijenac.

Lugarić je u Virju živio s obitelji, a umro je 30. listopada 1902. godine i pokopan je na virovskom groblju. Virovci su se Lugariću odužili time što jedna od ulica u središtu naselja nosi njegovo ime, a na kući u kojoj je živio postavljena je spomen ploča, dok uspomenu na ovog svestranog učitelja čuvaju i u Osnovnoj školi u Virju.

 

Izvor: Općina Virje

Pripremio Davor Premec.

 

 

 

 

 

zatvori