Subota, 25. svibnja 2024.

INTERVJU Trener Obrvan: Liga prvakinja bila bi nam dobra škola, borit ćemo se za svaku loptu, a ako ćemo gubiti, gubit ćemo sa stilom

U sezoni na izmaku Podravka Vegeta je ostvarila značajan uspjeh – izboren je Final four Hrvatskog ženskog rukometnog kupa, naslov prvakinja nakon dvije godine vraća se u Koprivnicu, a sjajan je bio rezultat i u Europskoj ligi.

S trenerom Podravkašica Ivicom Obrvanom razgovarali smo tako o navedenim uspjesima, preostalim “zadacima” do kraja sezone, ali i planovima za iduću, Ligi prvakinja, ženskom rukometu općenito…

Izborili ste Final four Hrvatskog ženskog rukometnog kupa i finale ćete tražiti protiv Splita 2010. Ambicije su poznate – osvajanje kupa bio bi šlag na tortu uspješne sezone.

Final four predstavlja očekivano finale za naše ambicije i to najvjerojatnije s Lokomotivom, iako u kupu nikad ne možete biti sigurni uz dužno poštovanje prema svim ekipama. Bio bi to šlag na tortu iznimno uspješne sezone i naš fokus je maksimalno usmjeren prema utakmicama polufinala i, nadam se finala, kako bismo zaokružili cjelinu. Za to, usprkos ozljedama, imamo dovoljno snage i motivacije, iako neće biti lagano. Lokomotiva je sada u sličnoj situaciji kao što je prošle godine to bila Podravka – Lokomotiva je ranije osigurala naslov prvakinja, a onda je Podravka došla iznimno motivirana i superiorno osvojila kup. Ne smijemo dopustiti takvo izdanje naše ekipe ove godine, a radim na tome da održavam tenzije i fizičku pripremljenost, a motivaciju usmjeravam razgovorima prema tim iznimno bitnim utakmicama. Osvajanje kupa ujedno bi nam bio zamah za sve ono što planiramo naredne sezone.

Ako je kup šlag na tortu, onda je torta zasigurno osvajanje naslova prvakinja u Prvoj hrvatskoj rukometnoj ligi za žene.

Osigurali smo naslov prvakinja dosta ranije prije kraja prvenstva i žao mi je što zadnja utakmica neće biti na našem terenu, no nakon dvije godine “posta” od ne osvajanja domaćeg prvenstva, ove smo ga sezone superiorno osvojili. Nadam se da ćemo proći neokrznuti i kroz preostale utakmice sa 100-postotnim učinkom.

U sezonu koja je na izmaku uklopio se i značajan uspjeh u Europskoj ligi.

Strahovali smo koga ćemo dobiti u izvlačenju pred ulazak u grupnu fazu natjecanja, a kad smo dobili švicarski Spono Eagles znali smo da smo bolji, no nismo bili sigurni u prolaz, ali smo uspjeli. Ekipe u grupnoj fazi bile su slične kao i prošle godine kada Podravka nije ostvarila bod, a meni je zato u glavi bilo da odigramo što kvalitetnije utakmice i svidimo se publici, ali prije svega i nama samima pa da budemo iznimno zadovoljni ako skupimo bod ili dva. Odjednom, našli smo se u situaciji da smo uzeli sedam bodova. Sjajan je to uspjeh s ekipom koja je napredovala – pokazali smo da su igračice u dobrom ritmu i formi, dok smo u četvrtfinalu igrali s izrazitim favoritom i ekipom koja ima strahovit budžet od tri milijuna eura s 10-12 strankinja.

Snimio Tomislav Matijašić.

Iduće sezone smiješi vam se Liga prvakinja.

Vjerujem da ćemo dobiti pozivnicu, odnosno da ćemo biti ti koji će ući među 16 ekipa ovog natjecanja, a to nam onda donosi najmanje 14 europskih utakmica što je velik zalog i napor, ali i dobitak za ovu ekipu. Liga prvakinja je neusporedivo teža od Europske lige, no ponovit ću sada riječi koje sam rekao prije Europske lige – Trebamo igrati dobro, biti konkurentni i dobro se pripremiti. Želja bi nam u Ligi prvakinja bila skupiti poneki bod, a ako može i više te se boriti za svaki gol i loptu. A kad gubimo, da gubimo sa stilom. Očekuje nas naporna sezona s puno rada zbog čega moramo napraviti kvalitetne pripreme te u dobrim utakmicama biti skromni, a u lošima ne padati u depresiju, predavati se i govoriti “Ovo je preteško za nas”. Liga prvakinja je škola koja može biti dobra.

Shodno dolasku u Koprivnici ušli ste i u ženski rukomet, ali i novi grad, novi sustav… Sve je bilo novo. Kako ste vi kao trener sve to doživjeli od prvog treninga i koliko se vizija Podravka Vegete, ženskog rukometa, ali i vas kao trenera mijenjala sve do danas?

Naviknuo sam na različite sredine jer sam više od 20 godina trener na visokoprofesionalnom nivou s jako ozbiljnim igračima. U Koprivnici sam prihvatio profesionalni poziv, osobne ambicije i projekt koji mi je ponuđen uz prelazak iz muškog rukometa u ženski, a prilagodba je prošla relativno brzo – osobno sam donio odluku da ću slijediti svoj put i rad shodno prethodnom iskustvu. Od samog početka je sve to išlo uzlaznom linijom i funkcionira dosta dobro što su pokazali i rezultati. Mislim da smo kroz cijelu sezonu bili dobar tim uz dobar spoj mog iskustva, pa možda i autoriteta koji sam ponudio curama. One su shvatile da im mogu dosta pomoći. U konačnici, sa stručnim suradnicima pokušavao sam ih uvjeriti da se u Europi može igrati sa svima, pa tako i s jakim ekipama, a one su vidjele da je to doista tako. Dobro odigrana europska sezona najveći je pokazatelj vjere u ono što smo kroz ovu sezonu radili.

Snimio Tomislav Matijašić.
zatvori