Petak, 14. lipnja 2024.

Svečano je bilo u Zablatju, Legrađani krenuli sa proslavom svojih dana Općine

Povodom obilježavanja Dana općine i svetkovine Presvetog Trojstva, u Vatrogasnom domu u Zablatju je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Legrad.

Uvodno je izvedena hrvatska himna i održana je minuta šutnje kao počast svim preminulim braniteljima Domovinskog rata i preminulim mještanima s područja općine Legrad.

Svečanosti su prisustvovali saborski zastupnik i izaslanik predsjednika republike Tomislav Golubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratmimir Ljubić, gradonačelnici, načelnici i predstavnici općina, te predstavnici općinskih poslovnih partnera, institucija i svih udruga s područja općine, kao i zaposlenici općinske uprave i vijećnici.

Nakon izvođenja hrvatske himne i održane minute šutnje za preminule branitelje u Domovinskom ratu i preminule mještane općine, Svečanu sjednicu je prigodnim govorom otvorio predsjednik Općinskog vijeća Alen Dedi.

Sve prisutne je potom pozdravio načelnik Ivan Sabolić koji je istaknuo kako je ova godina za Općinu Legrad puna obljetnica.

Ova godina prepuna je obljetnica, počevši od 630. godina od spomena imena mjesta Legrad, 140. godina djelovanja DVD-a Legrad, 100. godina od osnivanja Nogometnog kluba Graničar Legrad i 90.godina postojanja DVD-a Veliki Otok, naglasio je Sabolić i svima čestitamo njihove jubileje.

Kazao je kako je prošle godine obilježeno 30 godina postojanja općine Legrad i od tada pa do danas se mnogo toga radilo i odvijalo.

Među najvažnijim projektima svakako treba istaknuti proširenje dječjeg vrtića, koji bi trebao početi s radom u rujnu, renovacija zgrade općine i prostorija udruga koja će završiti u lipnju, obnova cesta Veliki Otok – Selnica, Selnica- Donja Dubrava i obnova cesta u kvartu Poloji uZablatju.Također, napravljeno je novo djčcje igralište u dječjem vrtiću, proširena javna rasvjeta u mjestu Zablatje i na starom dijelu Šoderice, postavljene fitness sprave u Sportskom parku u Fizešu, ograđeno katoličko groblje u Legradu te je izgrađen javni wc na Šoderici, istaknuo je načelnik.

Govoreći o Šoderici, prisjetio se i katastrofalne poplave u kolovozu prošle godine.

Drava je probila u jezero Šoderica, te poplavila 17 objekata, a jedan srušila do temelja. Ostao je krater u kojem se nalazilo drveće i smeće i postojala je opasnost za stanovništvo. Šteta od poplava iznosila je preko dva milijuna eura. Bez obzira što  smo molili za pomoć u sanaciji istu nismo dobili, već smo vlastitim sredstvima u iznosu 120 tisuća eura pokrpali rupe, kako ne bi prijetila opasnost za stanovnike i posjetitelje Šoderice, naglasio je Sabolić te optimistično dodao kako vjeruje da će radom i zalaganjem vratiti Šoderici stari sjaj.

Optimisti smo i drugim projektima koje planiramo, a sve to ne bi bilo dovoljno da ne ulažemo u ljude. Nastavit će se razni programi i subvencije za naše stanovnike kako bi poboljšali životni standard i omogućili kvalitetno obrazovanje. Ponosni smo na naš program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, preko kojeg smo ove godine dobili četiri nove obitelji, ponosni smo na uspjehe naših učenika i studenata koje stipendiramo, kao I na naše turističke djelatnike i poljoprivrednike čiji razvoj potičemo. Osim tih programa potičemo medicinski potpomognutu oplodnju, rušenje starih objekata, sterilizaciju I kastraciju kućnih ljubimaca, a planiramo sufinancirati i udomljavanje pasa iz azila, dodao je, te zahvalio na podršci I čestitao Dan Općine Legrad.

zatvori