Subota, 28. rujna 2024.

Izvrsna suradnja škole na Podolicama i Muzeja, održani brojni programi

Edukativni programi Muzeja grada Koprivnice kontinuirana su dogradnja formalnom obrazovanju predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, a svibanj je jedan od mjeseci u kojima suživot škole i muzeja pokazuje svoje najbolje kvalitete.

Programi Edukativne muzejske akcije koje smo već najavljivali, bili su uspješni te su uz programe deset drugih muzeja iz cijele zemlje predstavljeni na završnoj svečanosti Međunarodnog dana muzeja u Muzeju grada Zagreba. Osim toga, Kliofest – festival povijesti je ove godine doveo muzejsku edukaciju u Osnovnu školu Podolice gdje su tijekom cijelog dana predstavljene teme kulturne baštine – razvoj školstva, povijest obrta i cehova, svakodnevica 20. stoljeća u Koprivnici jedno od najpopularnijih predavanja – kako muzej živi. U školi su na Kliofestu gostovale kustosica pedagoginja Maša Zamljačanec i kustosica Vesna Peršić Kovač. Kraj dana donio je scenski prikaz u kojem se učenici i učenice igrali likove poznatih žena iz Koprivnice. Živote žena učenici su istraživali ranije ove godine s kustosicom pedagoginjom Mašom Zamljačanec i kustosicom Helenom Kušenić.

Izvor: Muzej grada Koprivnice

Svoja nova izdanja tijekom svibnja dočekao je i program Ropotarnica u kojem učenici nižih razreda osnovnih škola uče o obrtima i to iz prve ruke – od obrtnika. Ovaj mjesec gosti su bili Marija Posavec, majstorica frizerka i jedna od najstarijih obrtnica u Koprivnici te Mateo Kušter, najmlađi majstor frizer u Hrvatskoj. Ispričali su o uređivanju tijekom povijesti s naglaskom na 20. stoljeće, donijeli su primjere frizura na lutkama, a njihovo frizersko umijeće je na svojoj kosi imao prilike isprobati svaki posjetitelj programa kojeg je vodila kustosica pedagoginja Maša Zamljačanec.

Održano je i novo izdanje Skrivenog lica Koprivnice, programa u kojem Muzej u suradnji sa stanovnicima stvara digitalni arhiv suvremene povijesti grada okupljajući priče o svakodnevnom životu kvartova. Ovaj put prikupljene su priče o centru Koprivnice, a uskoro ćete ih moći pregledavati na stranici www.slk.hr.

O baštini se učilo i tijekom stručnih vodstava kroz stalne postave te edukativnu šetnju Celog sveta prestolnica koja donosi kratku povijest Koprivnice kroz priče o poznatim stanovnicima grada koji su baš ovdje pokazali svoje najbolje ideje, sposobnosti i djela.

Muzej će s edukativnim programima nastaviti i u budućnosti zato pratite web i stranice društvenih mreža na kojima se predstavljaju uvijek nove zanimljivosti.

Maša Zamljačanec, kustos pedagog

Izvor: Muzej grada Koprivnice
Slušaj uživo
zatvori