Srijeda, 3. srpnja 2024.

Radići brinu za djecu Afrike, Grgac: Tijekom godina prikupili smo preko 10 tisuća eura

Osnovna škola Braća Radić Koprivnica uključena je u UNICEF-ov projekt Škole za
Afriku od 2008. godine otkada se provodi u Hrvatskoj.

Projekt je u svijetu započeo 4 godine ranije, na inicijativu UNICEF-a, Zaklade Nelson Mandela i Hamburškog društva za promoviranje demokracije i međunarodnog
prava.

UNICEF u Hrvatskoj ove godine obilježava 15 godina provođenja projekta, a Osnovna škola Braća Radić je jedna od pet škola u Hrvatskoj koja u njemu kontinuirano sudjeluje od samog početaka.

Tim povodom razgovarali smo sa ravnateljem Osnovne škole Braća Radić Krešom Grgacom.

– Škola se uključila u ovaj projekt 2008. godine, prije svega na inicijativu naše psihologinje Vesne Auer Gregor, a tokom godina ova priča je poprimila sve veći značaj. Kroz projekt učenici uče o dječjim pravima i razvijaju osjećaj za potrebite, zajedništvo i timski rad. Ponosni smo na sve naše učenike koji sudjeluju u ovom projektu kao i na roditelje bez kojih ovo ne bi bilo moguće ostvariti, ali i na sve zaposlenike naše škole koji svake godine vrlo rado sudjeluju u tom projektu i prikupljanju sredstava te na taj način usmjeravamo sredstva za UNICEF Hrvatska koji dalje prosljeđuje sredstva za potrebite u Africi. Mi ćemo i dalje sudjelovati u projektu jer smo jako ponosni na njega, a tijekom ovih petnaest godina prikupili smo sredstva u vrijednosti preko deset tisuća eura – rekao je.

Snimio Davor Premec

Jedna od glavnih inicijatora ovog hvalevrijednog projekta je i školska psihologinja Vesna Auer Gregor.

– Jedini način da se pomogne najsiromašnijim dijelovima svijeta je da se ulaže u obrazovanje, a nama se kao školi to činilo kao izvrsna ideja. Ovaj projekt osim humanitarne dimenzije pruža i mnoge druge stvari, omogućuje da učenici nauče nešto o sebi i da osvijeste dobre stvari koje se odvijaju u njihovoj okolini. Djeca mogu putem ovog projekta naučiti steći poduzetničke vještine, osmišljavati nove ideje kako bi njihov razred prikupio više sredstava, ali i razviti opće ljudske vrijednosti i osnove građanskog odgoja za koje želimo da budu čim više prisutne u školi kako bi djecu pripremile za stvarni život – komentirala je.

Snimio Davor Premec

Kratka svečanost povodom ovog događaja održana je u predvorju škole, a predstavnici UNICEF-a školi su uručili plaketu i priznanje za dosadašnji rad.

zatvori