Nedjelja, 29. rujna 2024.

PROVJERITE NOVČANIKE! Ovo su rijetke kovanice eura za koje možete dobiti ozbiljan novac

Dolaskom nove valute krenula su različita nagađanja oko vrijednosti rijetkih kovanica.

Europska unija u određenim situacijama na tržište plasira posebne kovanice u ograničenim serijama koje nakon određenog vremena postaju iznimno vrijedne.

Ne biste vjerovali postoji i najrjeđi jedan cent i to onaj koji je nastao greškom. Naime, ima gravuru samo na poleđini i nema godinu kovanja. Njegova vrijednost je oko 550 eura.

Što se tiče kovanica od pet centi i to onih koje potječu iz 2002. iz Irske, Portugala, Grčke i Španjolske vrijede jedan euro. Kovanica iz 2003. iz San Marina vrijedi deset, dok vrijednost od 40 eura može dosegnuti kovanica iz 2002. godine iz Vatikana.

Provjerite novačanike / Ilustracija / pixabay.hr

Među “najpoželjnijim” kovanicama su one od deset centi i to one iz 2008. godine iz Malte dok je na onima iz 2002. godine došlo do greške u proizvodnji, pa je njihova vrijednost od 236 do 288 eura.

Tako recimo kovanica od 20 centi vrijedne su ako imaju neke osobnosti, primjerice pogreške u kovanju ili višak metala. Njihova vrijednost kreće se od 3,25 do 55 eura.

S druge strane, kovanica od 50 centi potječe s početka 2000 – ih, a one iz 2007. godine je teže pronaći, iako ih je iskovano blizu pet milijuna primjeraka. Među numizmatičarima atraktivne su i kovanice od 50 centi iz Monaka. One iz Portugala iz 2007. vrijede oko 50 eura, a vatikanske mogu biti i do 55 eura.

Nakon ovog edukativnog popisa dobro pogledajte u svoje novčanike jer možda se baš kod vas nalazi jedna od ovih kovanica.

 

 

 

Slušaj uživo
zatvori