Subota, 27. srpnja 2024.

Predstavljanje ‘Mačkozbornika’ sutra u Mačkovcu

U prostoru Mačkovca u koprivničkom kampusu sutra će se održati promocija knjige “Mačkozbornik: od Bastet do Catwoman” koju su uredile Suzana Marjanić i Rosana Ratkovčić.

Promocija je na rasporedu u 18 sati, a organizira ju AK galerija u suradnji s Udrugom Šinterice dobra srca, poručili su iz galerije.

– Knjiga sadrži 55 tekstova organiziranih u 10 poglavlja, a svaki od njih bavi se drugim pogledom na život mačaka kroz povijest. Knjigu će predstaviti spomenute urednice te uz njih istraživački novinar i sveučilišni profesor Goran Vojković – naveli su.

Urednicu su pak kazale da su objavljivanje Mačkozbornika započele potaknute idejom kulturne animalistike koju je na našim prostorima inicirao naš prvi zooetičar Nikola Visković.

– I dok je Katharine M. Rogers za podnaslov svoje knjige “The Cat and the Human Imagination: Feline Images from Bast to Garfield” odabrala Garfielda, mi smo se ipak odlučile za Catwoman kako bismo zadržale femininu priču u okviru felinološke sudbine povezane sa svim onim drugima obilježenima kao poniženima i povrijeđenima – istaknule su.

Za kraj su spomenule da Mačkozbornik nije uređivan za jednu publiku kao što je to zbunilo jednoga “mačkoprikazivača”.

– Kao što naslov i podnaslov to sugeriraju, zbornik nastoji biti egalitaran te sabire mačkoznanstvene tekstove i mačkoeseje do završnog mačkokviza i tako egalitarno od mačje glave do repa – zaključile su.

zatvori