Subota, 15. lipnja 2024.

Otvoreni 16. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima, Bartulica: Svjedok sam da u Hrvatskoj postoji buđenje stvarnog kršćanskog duha

Uz izložbeni ciklus akademskog slikara Branimira Dorotića otvoreni su 16. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima.

Nakon pretprograma i misnog slavlja, kulturni dio manifestacije predstavila je ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi.

– Trud je to i rad koji traje već 16 godina, a tu je i doprinos kršćanskoj zajednici te cijeloj našoj zemlji. Iz godine u godinu dolaze nam različiti portreti i renomirani umjetnici koji se bave kršćanskom tematikom, slikarstvom i kiparstvom – kazala je.

Čestitke na uspješnoj organizaciji manifestacije uputio je i saborski zastupnik Stephen Nikola Bartulica te dodao kako se nada da će ovakvih događaja u budućnosti biti još više.

– Ova tematika mi je vrlo bliska, a otkad živim u Hrvatskoj mogu svjedočiti da smo u odnosu na druge zemlje mali, no veliki smo što se tiče naše povijesti. Možemo se dičiti brojnim svetcima i ljudima koji su obilježili kako našu, tako i europsku povijest. Hrvati uvijek iznenađuju, ne samo kroz nogomet, već su tu i umjetnici i svećenici. Svjedok sam da u Hrvatskoj postoji buđenje stvarnog kršćanskog duha među mladima, a to nisam vidio u drugim zemljama u ovoj mjeri. Nade ima, ali nije uvijek lako svjedočiti o tome u javnom prostoru jer onda primate udarce – poručio je.

Uime Grada Križevaca okupljenima se obratio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Sandro Novosel.

– Zaista se možemo ponositi reprezentativnim umjetnicima, ali i hrvatskim svetcima i blaženicima. Tome svjedočimo i ove godine na vrijednoj izložbi iz kista umjetnika Branimira Dorotića – ističe.

Mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta Sv. Josipa u Karlovcu, kazao je kako se svetost prepoznaje i među današnjim Križevčanima.

– Slušao sam propovijed našeg biskupa koji je kazao da voli Križevce zato što imaju svetca i svećenika na glasu svetosti. Ta se svetost prepoznaje i među današnjim Križevčanima. Svetost nije nešto što je nama strano, već nešto što živi s nama. Svatko u svojem pozivu dobio je neku odgovornost u društvu pa smo pozvani neprestano na to pozivati i nikada se u tome umoriti. Ovaj projekt upravo ide za tim da aktualizira one ljude koji su dok su hodali zemljom vlastitim snagama u materijalnom obliku uistinu su budili nadu i dizali ljude te ih usmjeravali na pravi put. To čine i sada dok su na nebesima, a ne samo da nas podsjećaju na neko vrijeme, nego nas i zagovaraju. Mladi su nam dodatan poticaj da se ne umorimo – poručio je.

Likovni kritičar Stanko Špoljarić u ovom projektu je od samog početka, a u svom obraćanju istaknuo je značaj Dorotićevih djela.

– Divan je ovo period od 16. godina koji je brzo prošao, ali kad pogledam unatrag sjetim se svih umjetnika koji su sudjelovali. Puno je toga napravljeno da se ostvari novi odnos prema hrvatskim svetcima i blaženicima. Branimir Dorotić je slikar velikog opusa te u svojim djelima uspijeva osjetiti bit teme. Svi se moramo koncentrirati i ući u to, a Dorotić nam je sve približio ikonografski, odnosno elementima koji označavaju prostor, vrijeme i svetačke atribute – navodi.

Okupljenima se obratio i umjetnik Branimir Dorotić koji je zahvalio onima koji višegodišnjom upornošću ostvaruju manifestaciju.

– Ovdje sam drugi put na istom zadatku i moram priznati da su rijetki momenti kad se čovjek osjeća ponosno zato što je Hrvat. Hrvatima je lakše biti mučenicima, nego svetcima. Onog časa kad izaberemo zvanje svi smo pomalo mučenici u istom društvu sa stoljetnom željom da se održi veza sa stvoriteljem – rekao je.

Križevački vladika Milan Stipić zaključno je otvorio izložbu.

– Drago mi je što uz motive svetaca i blaženika postoji puno motiva otoka, mora, crkava. Ove su slike prodorne i svaka ima svoju dušu i ljepotu. Taklođer, svaka skriva životni put jedne osobe, neke su čak i strašne – kazao je.

Dodajmo kako je autor izložbe Branimir Dorotić ostvario više od 20 portreta hrvatskih duhovnih velikana u tehnici akrila na platnu, dok je izložba popraćena prigodnim katalogom u kojem su objavljene sve slike, likovna analiza izložbe Stanka Špoljarića, kao i cjelovit popis hrvatskih svetaca i blaženika.

zatvori