Nedjelja, 29. rujna 2024.

Održana Županijska skupština, Lackovićev prijedlog o Nacionalnom parku Rijeka Drava odgođen za lipanj

Danas se u Gradskoj vijećnici u Koprivnici održala 18. sjednica Županijske skupštine, a raspravljalo se o 26 točaka dnevnog reda.

Novost je da se u sastav skupštine vratio načelnik Ivan Sabolić, a možda najzanimljivija je bila dopunska točka dnevna reda koju su predložili Nezavisni odnosno Željko Lacković, a kojom bi se osnovala radna skupina za osnivanje Nacionalnog parka Rijeka Drava.

– Motivi za ovakav prijedlog leže u činjenici da u Hrvatskoj imamo osam nacionalnih parkova, a na kontinentalnom, panonskom dijelu Hrvatske nema niti jednog. Uostalom, UNESCO je Dravu već uvrstio u zaštićeno područje, a Zakonom o obnovi prirode koji je donio Europski parlament u veljači ove godine predviđaju se velika sredstva za obnovu narušenih ekosustava, postizanju ciljeva EU-a u području klime i biološke raznolikosti te poboljšanje opskrbe hranom. Na kraju, proglašenje Nacionalnog parka Rijeka Drava ne bi imalo nikakav štetni utjecaj na gospodarstvo ili bilo što drugo, uvodno je pojasnio Lacković.

Župan Koren potom je rekao kako nitko nije protiv takvog prijedloga, no kako vjeruje da je on previše kompleksan da bi odmah ušao na dnevni red, već da bi se o tome trebalo raspravljati na sljedećoj Skupštini koja će se održati 27. lipnja.

Lacković je potom komentirao izvješće o izvršenje proračuna i odluku o raspodjeli rezultata, rekavši kako tu odluku Nezavisni neće podržati.

– Umjesto da povlačimo EU sredstva, Županija će se baviti kapitalnim investicijama. Tako je bilo sa školama, a sad je ista situacija. Iz viška će se financirati kapitalni projekti, umjesto da se financira dokumentacija kojom bi se sredstva povukla iz Europske unije, rekao je Lacković.

Nadovezao se Kešer.

– Uime kluba SDP-a, moram reći da smo protiv. Postoci koje tu vidim nisu mi jasni, osim ako se dogodio nekakav lapsus, rekao je.

Župan je rekao kako su spomenuta sredstva rezervirana za ulaganja u zdravstven sektor i rekonstrukciju dvorca Inkey za ovu godinu.
– Nisam zapravo mogao pratiti Kešera otkud su te sve brojke koje je naveo, a nisu ni drugi, odgovorio je župan.

– Što se tiče financiranja projektne dokumentacije, evo, inicijativu za proglašenje Nacionalnog parka Rijeka Drava ćemo financirati iz viška koji imamo, zaključio je Koren.

Sabolić je pak rekao da bi trebalo razmisliti o tome da će pojedine ceste nakon sveobuhvatnih radova koji traju u županiji biti još gore nego što su bile prije nego su obnovljene te da bi trebalo postaviti uspornike na još nekoliko lokacija, a apelirao je i na policiju, istaknuvši kako mnogi kamioni s punim teretom cestama jure neprilagođenom brzinom zbog čega bi netko mogao stradati. Izrazio je i zabrinutost oko sufinanciranja izgradnje dječjih vrtića u manjim lokalnim samoupravama, rekavši kako dodijeljena nacionalna sredstva nisu dovoljna te kako se nada da će u budućnosti Županija i tu nekako ‘uskočiti’.

Slušaj uživo
zatvori