Petak, 17. svibnja 2024.

Obitelji Puhar i Ciganek u Đelekovcu za svadbu pripremale požirake po staroj recepturi

O đelekovečkim požirakima, koji od prošle godine imaju status preventivne zaštite kao nematerijalno dobro pri Ministarstvu kulture i medija, puno se već pisalo.

U Đelekovcu se redovito održavaju radionice na kojima se prenosi umijeće izrade ove vrste tjestenine na juhu, a u organizaciji radionica i promociji požiraka najviše sudjeluje Društvo žena i Osnovna škola, koja je nedavno jedan cijeli dan posvetila upravo ovoj stoljetnoj tradiciji.

No, posebno veseli kada se okupi obitelj pa zajedničkim snagama izrade požirake za blagdane ili za svatove, što je u zadnje vrijeme zaista rijetkost.

Jedno takvo okupljanje zabilježeno je u obitelji Puhar u Đelekovcu, gdje su se za pripremu svatova budućih mladenaca Marte Puhar i Lovre Ciganeka okupile članice njihovih užih i širih obitelji, kume, prijateljice i susjede.

– One su udružile ženske snage i u jednom poslijepodnevu ručno izradile požirake za svatovsku juhu. Uz priču, šalu i smijeh, zlatno-žuti požiraki brzo su zapunili tacne, a onda su i stavljeni su na sušenje. Žene su se vrlo vješto izorganizirale pa su tako jedne razvlačile tijesto, druge su rezale razvučene trake u pravokutnike, a većina ih je na rebrastim daščicama, uz pomoć štapića, motala jedan po jedan požirak. Vrlo uigrano svoj su posao odlično odradile, a pritom se odlično zabavile i nasmijale. Baš kao u stara dobra vremena. Požiraki se sada moraju dobro osušiti i bit će spremni za svatovsku juhu u lipnju. Želja nam je da juha bude ukusna i da svatovi budu veseli, a drugi mladi da slijede primjer kako uspješno čuvati tradicionalne vrijednosti od zaborava – kazala nam je Sonja Vuljak.

Sretno mladencima!

zatvori