Petak, 17. svibnja 2024.

Mlada poljoprivrednica Doroteja Santo: Ove godine uzgajamo najviše povrća do sada, posla i odricanja je mnogo, ali se na kraju isplati

Mladi poljoprivrednik je osoba starija od 18 i mlađa od 40 godina koja posjeduje odgovarajuća stručna znanja i vještine te je po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljena kao njegov nositelj.

Broj mladih koji preuzimaju poljoprivredna gospodarstva svakodnevno raste te je nužno taj trend i zadržati, a motivirati više mladih ljudi da se počnu baviti poljoprivredom popriličan je izazov. Da mogućnosti za proizvodnju povrća u Hrvatskoj još nisu iskorištene, potvrđuje i podatak da smo po količini proizvedenog povrća na 19. mjestu od 27 zemalja Europske unije.

Unatoč brojkama, mladi poljoprivrednici ne odustaju i vrlo uspješno se probijaju u svijet proizvođača hrane; žitarica, voća i povrća.

Jedna od njih je i Doroteja Santo iz Đurđevca, inženjerka agronomije, koja je uz pomoć supruga pokrenula plasteničku proizvodnju i već ušla u novu poljoprivrednu sezonu u kojoj se otvaraju i nove mogućnosti za proizvodnju povrća za industrijsku preradu jer se zbog sve veće nesigurnosti na svjetskom tržištu povećava potražnja za domaćim proizvodima.

– OPG smo pokrenuli 2018. godine s početnom površinom od jednog hektra, ali sad svoje povrće uzgajamo na više od 17 hektara, rekla je Santo i dodala kako ove godine uzgajaju papriku, krastavce, zelenu salatu, mahune, lubenica i jagode koje su trenutno aktualne.

– Istaknula bih da uz plasteničku i proizvodnju na otvorenom, od prošle godine sadimo i industrijsku rajčicu za potrebe prehrambene tvrtke iz Koprivnice, što se pokazalo dobrim poslovnim pothvatom s obzirom da ove godine sadimo šest hektara industrijske rajčice, dva više nego lani, pojašnjava Santo.

– Prošle godine smo pretrpjeli ogromnu štetu uzrokovanu poplavama u proljeće, ali to nas nije obeshrabrilo. Štoviše, ove godine uzgajamo najviše povrća do sada, kaže Santo i dodaje kako joj je obitelj u svemu velika podrška.

– S obzirom da imam dvije male djevojčice, a posao na poljoprivredi zahtjeva konstantnu brigu, mama i tata su velika podrška pa mogu reći da je ovo obiteljski posao i svi uskaču na mjesto koje u tom trenutku zahtjeva intervenciju, govori Doroteja i dodaje da je u cijeloj priči puno odricanja, ali se isplati.

– Ustajemo vrlo rano i liježemo dosta kasno. Posla je puno, vremena još manje, ali sve stignemo jer smo jedan dobro uhodan tim, zaključuje.

Tekst pripremila Silvija Zidar.

Iako su prošle godine pretrpjeli štetu zbog poplava, to ih nije obeshrabrilo / Foto: Silvija Zidar
zatvori