Petak, 17. svibnja 2024.

Međunarodni dan muzeja u Koprivnici: Prilika je to da se ukaže na potencijal baštinskih ustanova u pružanju sveobuhvatnog edukativnog iskustva

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja ističe značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje gaje i potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje.

MDM primjereno promiče ulogu muzeja u kulturnoj razmjeni i razvoju. Od 2020. godine podržava ciljeve održivog razvoja, a ove godine usredotočuje se na cilj četiri, odnosno kvalitetno obrazovanje kojim se želi omogućiti svima jedak pristup kvalitetnom obrazovanju i promovirati mogućnosti cjeloživotnog učenja. Taj dan je prilika da se ukaže na potencijal baštinskih ustanova u pružanju sveobuhvatnog edukativnog iskustva te razvijanja inkluzivnog demokratskog društva koje podrazumijeva da se znanjem premošćuju sve prepreke te da se inovacije ujedinjuju s tradicijom.

– Temom “muzeji za edukaciju i istraživanje” i besplatnim ulazom na sve programe pozivamo vas da se pridružite muzealcima u obilježavanju još jednog Međunarodnog dana muzeja – poručuju iz Muzeja grada Koprivnice.

U nastavku možete pogledati izložbe koje će se održati:

Muzejska izložba “Od Danice do Jasenovca”

Spomen područje Danica – 15. svibnja 2024. godine od 10 do 18 sati

Ova iznimno značajna muzejska izložba veliki je doprinos praksi i njegovanju kulture sjećanja na najcrnju točku kako u višestoljetnoj tako i u povijesti našega grada u vrijeme kolaboracionističke i fašističke Nezavisne države Hrvatske. Izložba je realizirana i plod je dvadeset godišnje suradnje Odjela povijesti Muzeja grada Koprivnice sa središnjom hrvatskom muzejskom ustanovom za pitanja holokausta i genocida 1941. – 1945. godine Javnom ustanovom Spomen područje Jasenovac. Njezina velika važnost očituje se u činjenici da nakon punih 83 godine donosi detaljan spisak s imenima i prezimenima, dokumentima, svjedočanstvima i fotografijama 899 logoraša Danice koji su prošli kroz sustav koncentracijskog logora Jasenovac 1941.-1942. godine odnosno njih 751 koji su u tom sustavu izgubili život. Preostali dio logoraša ubijen je u drugim logorima u NDH primjerice sustav logora Gospić te Slana i Matajna na Pagu odnosno u Auschwitzu i Auschwitz – Birkenau u nacističkoj Njemačkoj odnosno Poljskoj.

Prvi koncentracijski logor Danica na području NDH bio je logor Danica u Koprivnici. Nalazio se na mjestu istoimene bivše tvornice kemijskih proizvoda. Osnovan je 15. travnja 1941. godine, a zatvoren 1. rujna 1942. godine. Kroz logor je prošlo ukupno 4.349 logoraša Srba, Židova, Hrvata, Roma i ostalih čija imena su utvrđena u četrdeset godišnjem istraživanju dr. Zdravka Dizdara i objavljena u vrlo opširnoj troknjižnoj ediciji “Logor Danica I,II,III” u nakladi Muzeja grada Koprivnice.

Tematika izložbe nadovezuje se u svom temeljnom poslanju i svojim edukativnim i istraživačkim budućim potencijalima na ovogodišnju glavnu temu Međunarodnog dana muzeja.

Skriveno lice Koprivnice

Galerija Koprivnica – 15. svibnja 2024. godine od 11 do 15 sati

Skriveno lice Koprivnice je interdisciplinarni edukacijsko-izložbeni program koji se odvija u koprivničkim kvartovima. Stanovnici su pozvani da podijele sjećanja, donesu predmete i fotografije za koje misle da su važni za povijest kvarta i grada, intervjui se snimaju (zvuk i video), a nakon toga se priče uređuju i predstavljaju na web stranici Skriveno lice Koprivnice. Tako stanovnici Koprivnice koji to žele mogu postati dio digitalnog muzeja grada. Od prikupljenih priča, predmeta, audio i video materijala ovaj će program stvoriti svojevrsni arhiv svakodnevnog života koji će se u budućnosti moći pretraživati i proširivati i tako postati kontinuirani proces s naglaskom na kulturnoj baštini kao temi i novim medijima kao kanalu komunikacije kojim sudjelujemo u životu zajednice, dokumentiranjem okoline i učenjem o kulturnom nasljeđu. U programu Međunarodnog dana muzeja održat će se akcija snimanja sjećanja za centar Koprivnice i to 15. svibnja od 11 do 15 sati, a svi stanovnici tog kvarta mogu samo doći u Galeriju i pridružiti se programu koji vode Vesna Peršić Kovač i Maša Zamljačanec.

Ivan Brkić // Digitalno doba

Galerija Koprivnica – 17. svibnja 2024. godine u 19 sati

“Ivan Brkić // Digitalno doba” je samostalna izložba suvremene autorske fotografije koju je koprivnički profesionalni fotograf snimio između 2003. i 2023. godine. Izložba obrađuje 20 godina novinske, reportažne, dokumentarne, muzejske, korporativne i umjetničke fotografije Ivana Brkića koji je svoju edukaciju i fotografsku praksu započeo u Muzeju grada Koprivnice tijekom školske godine 2003./2004. kao učenik varaždinske srednje škole. Kao fotograf početnik pripravnik bio je suradnik na programima Galerije Koprivnica, a kasnije, sve do danas, vanjski suradnik i povremeni muzejski fotograf u Muzeju grada Koprivnice. Brkić na samom početku 21. stoljeća pripada prvoj generaciji koprivničkih fotografa koji su svoje znanje od samog početka stjecali u digitalnom okruženju. U Brkićevom slučaju radilo se o kameri Olympus E-10, digitalnoj singl-lens 35-140 mm, f2/2.4, refleksnoj kameri s 4.0 megapixel CCD slikom koja je svijetu predstavljena 2000. godine, a u Muzej grada Koprivnice došla je 2001. godine. Osim osnovnog upoznavanja sa školskim programom, Brkić se u muzeju upoznao s različitim pristupom fotografiji kao vizualnom mediju i pomoćnoj znanstvenoj disciplinu te alatu za istraživanje i dokumentiranje kulturnih dobara i povijesnih događaja te različitim radnim procesima koji su mu pružili širu sliku i usmjerili ga u dokumentarnu, reportažnu, korporativnu i autorsku fotografiju. Od 2003. do 2023. godine Brkić je u prva dva desetljeća 21. stoljeća snimio pet terabajta digitalnih slika koje su s posebnim okom za detalj zabilježile gospodarski, socijalni, politički, društveni, sportski i kulturni život grada Koprivnice i okolice. Kustosica i autorica izložbe Draženka Jalšić Ernečić odabrala je 100 najznačajnijih fotografija za koje možemo tvrditi kako su obilježile digitalno doba prve četvrtine 21. stoljeća.

Muzejska zlevanka

Galerija Koprivnica – 18. svibnja 2024. godina od 10 do 14 sati

PRVI DIO
Mario Periša, Draženka Jalšić Ernečić :
Sveučilište Sjever i partnerska suradnja Muzeja grada Koprivnice i Katedre za fotografiju
Gostujući govornik, vanjski suradnik

Kultura u fokusu
Suradnja na programima (Franović, KUF, izložbe itd)

Terenska nastava
Gostujuća predavanja na Sveučilištu Sjever

Luka Borčić, Helena Kušenić, Denis Jakupi, Nadja Orkić:
Studentska terenska nastava i suradnja, muzej kao mjestom edukacije
Key study terenske nastave, DAB

Vesna Peršić Kovač, Maša Zamljačanec:
Predstavljanje muzejskih istraživačkih projekata kroz multimedijsku prezentaciju

Skriveno lice Koprivnice
Razgovor, rekapitulacija

DRUGI DIO
Draženka Jalšić Ernečić: Muzej i fotografija – O fotografiji i stručnom radu muzeja (zbirke, dokumentacija, terenska fotografija)

Draženka Jalšić Ernečić, Helena Kušenić, Vesna Peršić Kovač
Muzej iza scene: vodstvo po muzejskim prostorima posjetiteljima nedostupnim

Muzejske čuvaonice i spremišta – Fototeka – Fotoarhiv – Digitalni repozitorij
Istraživački rad – Stručna obrada muzejskih predmeta – Upoznavanje muzejskih zbirki
Razgovor, rekapitulacija

Program panel razgovora bi trajao 2 bloka po pola sata, odnosno 2 puta po jedan školski sat, a u razgovor bi se osim učenika, gimnazijalaca i studenata mogli uključiti i zainteresirani posjetitelji i korisnici muzejskih usluga. Muzejsku zlevanku osigurala je Podravka.

Izvor: Muzej grada Koprivnice
zatvori