Subota, 27. srpnja 2024.

Koprivničanka Antonia Furjan: U kazalištu Mire Gavrana radim posao iz snova

Fraza ‘posao iz snova’ možda zvuči kao mit modernoga vremena, no postoje i iznimke, a jedna od njih je Koprivničanka Antonia Furjan

Antonia radi kao kreativna producentica u zagrebačkom Teatru Gavran, osobna je asistentica poznatom hrvatskom književniku Miri Gavranu, a sada je preuzela i ulogu ravnateljice i organizatorice 3. Zagrebačkog festivala monodrame.

– U lipnju će biti već dvije godine otkako radim za Teatar Gavran. Oduvijek mi je želja bila raditi u kulturi i nešto za opće dobro, ali i nešto što je istovremeno kreativno. Kao da sam na neki način prizvala taj posao kreativne producentice, kaže Antonia i dodaje da njezin posao uključuje osmišljavanje i obrazlaganje programa, praćenje procesa nastanka kazališnih predstava, vođenje i uređivanje internetske stranice i društvenih mreža te izrađivanje promotivnih video materijala.

Antonia trenutno radi na organizaciji 3. Zagrebačkog festivala monodrame / PRIVATNA ARHIVA

Antonia je tip osobe koja voli dok ima puno posla. Rekli bismo – prava radoholičarka. Može i voli raditi raznolike stvari, stoga joj, uz posao koji inače radi, uloga ravnateljice i organizatorice 3. Zagrebačkog festivala monodrame koji je u tijeku, nije teško pala.

– Nije mi bilo zahtjevno to sve organizirati zato što sam sve to krenula već raditi na fakultetu. Dvije godine bila sam predsjednica Društva studenata kroatologije ‘Cassius’ gdje sam organizirala dva znanstvena kolokvija, književne večeri, tribine, kvizove znanja iz hrvatske kulture, književne natječaje ‘Margan Tadeon’, humanitarne akcije, dvije terenske nastave za studente i slično. Bila sam i glavna urednica časopisa ‘Cassius’ kao i suradnica uredništva lista. Kao da me sve to na neki način pripremalo za ovaj posao koji radim danas, priča nam Antonia.

Zagrebački festival monodrame

Treći po redu Zagrebački festival monodrame ove se godine održava u Teatru ITD. Selektorski tim, uz Antoniju, čine teatrologinja i kazališna kritičarka, Lucija Ljubić i profesorica hrvatskog jezika i književna kritičarka, Andreja Divić.

– Mi smo odabrale šest predstava za natjecateljski dio programa koji traje od 21. do 26. svibnja. Posljednjeg dana, 28. svibnja, izvodi se monokomedija Teatra Gavran ‘Bit će sve u redu’ nakon koje slijedi dodjela Nagrade ‘Zlatna krila’. Riječ je o licu iz kojeg izlaze zlatna krila koja simboliziraju slobodu i glumca koji se transformira u ono što publici prenosi, a nagradu je izradio akademski slikar i kipar Dimitrije Popović, objašnjava Antonia.

Nakon što Festival završi, Antonia se vraća svom ‘starom’ poslu kreativne producentice Teatra Gavran i osobne asistentice Mire Gavrana.

Antonia s Mirom i Mladenom Gavran / PRIVATNA ARHIVA

– Prijavljujemo se za jedan europski projekt, radit ćemo na novoj web stranici, a u planu je i osuvremenjivanje Teatra novom opremom. Pred nama su ljetne turneje, a mene čeka puno papirologije i pripreme za novu kazališnu sezonu. Isto tako, u studenome će se održati 15. GavranFest u Munchenu koji će trajati četiri dana, priča nam.

Antonia radi s puno ljubavi i truda, a to se itekako vidi. Drugim riječima, radi ono što i živi, a to je kultura.

– Zaista nastojim živjeti kulturu u smislu da posjećujem što više kazališnih predstava, idem na razne izložbe i kulturne događaje. Istovremeno, želim i doprinositi kulturi svojim radom, zaključuje.

Na kraju krajeva, malo je onih koji mogu reći da rade posao iz snova.

Tekst pripremila Silva Jambrešić.

zatvori