Subota, 28. rujna 2024.

Kava bi mogla postati luksuz: Ono što je nama skupo, turistima je normalno

Kava je mnogima omiljeno, ali i prijeko potrebno svakodnevno piće bez kojeg je ustajanje iz kreveta nezamislivo.

Iako neki piju manje kave od drugih, većini je zajedničko da bez nje ne mogu te su za nju spremni i platiti, a ta cijena u kontinentalnoj Hrvatskoj ili, točnije, Koprivničko-križevačkoj županiji mahom i nije prevelika te se kreće negdje između 1,20 eura i 1,60 eura.

Ipak, to nije slučaj i u ostalim dijelovima Hrvatske, na primjer u Istri i Kvarneru gdje će oni koji bi se ovog ljeta tamo mogli zaputiti na godišnji odmor, kavu platiti šesterostruko više.

Kava na Jadranu već je za neke luksuz, a tako bi moglo postati i kod nas / ILUSTRACIJA GPIP

‘Problem’ leži u tome što je cijena proizvoda rezultat kvalitete i lokacije. Visoka cijena kave nije samo odraz njenog sastava, već i želje, na primjer, hotela da održi ekskluzivnost lokacije i da osigura ugodno iskustvo za svoje goste. Kavom po cijeni od 6 eura u luksuznom hotelu na Kvarneru želi se zaobići šetače da tamo sjede i ometaju druge goste, a neki hoteli takvu praksu imaju već godinama.

Turisti koji pak dolaze u Dubrovnik ili druga elitna odredišta, u svojim su zemljama naviknuti na visoke cijene usluga i u većini slučajeva prihvaćaju visoke cijene i u Dubrovniku. Jedino za nas koji ljetujemo na Jadranu visoke cijene mogu biti izazovne i ponekad čak neprihvatljive pa ako ovoga ljeta odlučimo ostati u Koprivnici, barem ćemo kavu s pogledom na asfalt umjesto na more platiti – povoljno.

Slušaj uživo
zatvori