Subota, 29. lipnja 2024.

Fotograf Ivan Brkić u prepunoj Galeriji predstavio ‘Digitalno doba’

Poznati koprivnički fotograf Ivan Brkić u Galeriji Koprivnica predstavio je digitalne fotografije nastajale u posljednjih 20 godina.

Izložba obrađuje dvadeset godina novinske, reportažne, dokumentarne, muzejske,

korporativne i umjetničke fotografije Ivana Brkića, koji je svoju edukaciju i fotografsku praksu započeo u Muzeju grada Koprivnice tijekom školske godine 2003/2004. kao učenik varaždinske srednje škole.

Kao fotograf početnik pripravnik bio je suradnik na programima Galerije Koprivnica, a kasnije, sve do danas, vanjski suradnik i povremeni muzejski fotograf u Muzeju grada Koprivnice. Brkić na samom početku 21. stoljeća pripada prvoj generaciji koprivničkih fotografa koji su svoje znanje od samog početka stjecali u digitalnom okruženju.

Brkić je u prva dva desetljeća 21. stoljeća snimio 5 terabajta digitalnih fotografija koje su s posebnim okom za detalj zabilježile gospodarski, socijalni, politički, društveni, sportski i kulturni život grada Koprivnice i okolice. Kustosica i autorica izložbe Draženka Jalšić Ernečić odabrala je 100 najznačajnijih fotografija za koje možemo tvrditi kako su obilježile digitalno doba prve četvrtine 21. stoljeća.

– Izazovno je bilo od nekoliko tisuća fotografija izabrati stotinjak koje danas imate prilike vidjeti. Izazovno je uopće bilo i nagovoriti Ivana Brkića na postavljanje ove izložbe jer, kad Brkić nešto neće, onda neće – našalila se Jalšić Ernečić prilikom otvaranje izložbe.

– Ja bih ovdje trebao nešto reći, no kažu kako fotografije govore više od riječi pa se nadam da ova izložba govori sama za sebe. Ove su fotografije sve što sam želio reći u ovih dvadeset godina – skromno je zaključio Brkić.

zatvori