Srijeda, 2. listopada 2024.

FOTO Sudar generacija, najmlađi i najstariji Koprivnički atletičari rame uz rame na stazi

Atletski klub Koprivnica osnovan je 1976. godine i trenutno broji 110 članova, od kojih najmlađi polazi prvi razred osnovne škole, a najstariji ima 63 godine.

Prošlu godinu Atletski klub pamti kao povijesno rezultatski najbolju jer se od 97 klubova u Hrvatskoj smjestio na 15 mjesto rang liste. Sudjelovali su na sveukupno 132 natjecanja, od toga 62 natjecanja imala je Škola atletike čiji su članovi osvojili 15 odličja – sedam zlatnih, tri srebrna i pet brončanih.

Posebno se izdvajaju koprivnički kadet Luka Kvaternik koji je uz osvojena brojna državna odličja u prošloj godini bio i dio hrvatske reprezentacije u štafeti 4×300 metara sa kojom je u Češkoj osvojio brončanu medalju, a mlađa kadetkinja, Tija Požgaj srušila je državni rekord u brzom hodanju na 2.000 metara na cesti.

Također, na Svjetskom trail natjecanju u Austriji sa seniorskom trail reprezentacijom nastupio je naš član Benyamin Vuk, dok je mlađi kadet Petar Slavinić nastupio na Svjetskim školskim igrama u Brazilu.

Vrlo aktivni su bili i veterake i veterani koji su sudjeluju na brojnim domaćim i međunarodnim natjecanjima i postizali uspješne rezultate.

– Postižemo zavidne rezultate, iako nemamo primjerenu atletsku stazu niti povoljne uvjete za treniranje kao ostali klubovi – ispričala nam je Sonja Rušak, predsjednica Atletskog kluba Koprivnica.

Snimio Valentino Štefanek.

Najveći fokus Kluba odlazi na školu atletike u kojoj treniraju djeca od prvog razreda, odnosno skupine limača do juniora. Troje najmlađih članova, Iris Vladušić, Benjamin Turkalj i Marko Marković sa svojih sedam godina, broje već godinu dana treniranja u Atletskom klubu.

– Najdraže nam je rastrčavanje, vježbe u pokretu i vortex, a u Klubu želimo još dugo trenirati – zajednički su se složili.

Atletski treninzi održavaju se četiri do pet puta tjedno, izuzev najmlađe skupine koji treniraju dva puta tjedno. Treninge zimi održavaju u dvorani, a u toplije dane na trkačim stazama Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski.

– Bitna je dobra volja, tenisice i možemo krenuti – nadodala je predsjednica kluba.

Uz visoka postignuća na svjetskoj razini, Koprivnica i dalje nema adekvatnu stazu za provođenje takve vrste treninga. Maksimum prostora daje im školsko igralište Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski što je upola manje prostora nego što im je potrebno i gradske dvorane u kojima nemaju dovoljan broj termin treninga.

Snimio Valentino Štefanek.

Iako školsko igralište ima stazu, pritisak im stvaraju ostali rekreativci koji se također njome koriste, sportaši drugih klubova te lopte koje lete na sve strane.

– Krpamo se, snalazimo, ne “cvilimo” puno, ali tražimo da nam se nađu izvori za stazu koju svi željno očekujemo. Ne gubimo nadu – izjavila je Rušak.

Uz najmlađe, svoja iskustva je podijelilo i dvoje najstarijih članovi kluba. Marija Vladušić, 55-godišnja koprivničanka, atletikom se bavi od srednje škole te je aktivan član kluba već 40 godina. Istovremeno sudjeluje na seniorskim i veteranskim natjecanjima. S 40 godina istrčala je prvi polumaraton, a s 50 godina prvi maraton te svoje znanje danas prenosi mlađim generacijama kao trenerica limača.

– Samo je bitna volja i želja koju pokušavam prenijeti na mlade – podijelila je s nama Marija.

Najstariji član Kluba je Zvonko Vrhovski sa svoje 63 godine. Atletikom se bavi cijeli život, a ljubav prema trčanju gaji još od mlađih dana. U koprivnički Atletski klub vratio se prije 17 godina, a do tada je trenirao za Sljeme, Maksimir i Varaždin.

– Djetinjstvo sam proveo na Vinici. Tamo je bilo lijepih staza i šuma u kojim sam zavolio atletiku – ispričao nam je.

Zvonko je osvojio treće mjesto na prvom hrvatskom maratonu s 58 godina u svojoj kategoriji, istrčao je više od 100 polumaratona i maratona, a trčanjem se želi i dalje baviti.

– U mirovini sam, koliko mi tijelo dopušta toliko i treniram. Zdravlje je najvažnije – za kraj je izjavio Zvonko, najstariji član Kluba.

Tekst pripremili Valentino Štefanek i Leona Barešić.

Slušaj uživo
zatvori