Subota, 27. srpnja 2024.

FOTO Proglašeni dobitnici Naj dječjeg djela, Lakuš: Najveće je to priznanje u Koprivnici za dječju humanost i plemenitost

Učenicima sudionicima projekta Veliko srce koprivničkog djeteta – natječaja Naj dječje djelo danas su dodijeljena priznanja i nagrade.

Projekt je to Dječjeg gradskog vijeća Grada Koprivnice i Društva Naša djeca Koprivnica koji se provodi od 2015. godine, a dodjelom nagrada Naj dječje djelo nastoji se inspirirati djecu i njihove učitelje, stručne suradnike, ravnatelje, voditelje, roditelje i ostale važne osobe u životu djeteta u činjenju dobrih djela, osobito u vršnjačkom pomaganju, pomaganju starijim osobama, pomaganju osobama s invaliditetom i ranjivim skupinama te promicanju dječjih prava i osnaživanju dječjih sposobnosti.

Velika promjena ove godine jest da su dječji gradski vijećnici na posebnoj sjednici odabrali dobitnika glavne nagrade, a pobjednik je odabran već u prvom krugu glasovanja. Naime, u konkurenciji su bili Patricija Car iz Osnovne škole Podolice, Šimun Vidaković iz Osnovne škole Đuro Ester, Taša i Zoja iz Osnovne škole Đuro Ester, grupa učenika iz sedmog i osmog razreda Osnovne škole Đuro Ester, učenici četvrtog razreda Osnovne škole Braća Radić i učenici sedmog razreda Osnovne škole Braća Radić.

Svečanost dodjele održana je u Osnovnoj školi Podolice, a kako nam je kazala zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž, riječ je o nagradi koja pobuđuje solidarnost među djecom.

Snimio Valentino Štefanek.

– Djeca iz gradskih škola međusobno se kandidiraju, a do sada je nagrada bila zamišljena u obliku izleta za pobjednike. Ove godine smo promijenili način dodjele nagrada pa tako svako dijete koje sudjeluje dobije i osobnu nagradu, ali nagrada je i vaučer u iznosu od 1.000 eura te pobjednici određuju u koju će humanitarnu svrhu utrošiti tu nagradu. Riječ je o “šalji dalje” momentu dobrog djela, a ujedno se promoviraju i dobra djela naše djece – navodi.

Predsjednica koprivničkog Društva Naša djeca Jadranka Lakuš istaknula je kako se nagrada dodjeljuje sedmi put.

Snimio Valentino Štefanek.

– Najveće je to priznanje u našem gradu za dječju humanost, plemenitost i nesebičnost. Također, razvijamo toleranciju i međugeneracijsku solidarnost. Jedinstvena je ovo priča u Hrvatskoj, ne samo zato što smo ustrajni u tome, nego jer imamo čast i zadovoljstvo da nam je Grad Koprivnica pokrovitelj koji i financijski nagrađuje djecu što je možda i dodatan motiv. No, prvenstveno djecu zadovoljava javno priznanje i često znaju reći kako puno toga dobrog rade, a o njima se piše samo kad nešto ne valja. Moramo naglasiti kako su djeca u ovom gradu jako dobrog i velikog srca te tijekom godine naprave puno dobrih djela pa je red da ih zbog toga i nagradimo – govori nam.

Kad je riječ o budućnosti nagrade Lakuš navodi da se od svega neće odustati.

– Planiramo nastaviti s akcijom jer je Grad Koprivnica “prijatelj djece”. Najvažnije je da će nas i sama djeca primorati da nastavimo jer je njima ova nagrada prirasla srcu i znaju da će biti honorirani za sve ono što čine. Naime, ne bojim se za budućnost projekta i nagrade – poručila je.

Svečanosti je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić, a rekao nam je kako je Koprivničko-križevačka županija protekle godine dobila status “prijatelj djece” te da podupiru sva dječja djela i volonterizam.

Kao što smo već spomenuli, ove su godine pobjednika birali dječji gradski vijećnici, a više o tome kazao nam je dječji gradonačelnik Marin Sabol.

Snimio Valentino Štefanek.

– Kao Gradsko vijeće motiviramo djecu, a naša je uloga odabrati pobjednika. Prije je povjerenstvo bilo sačinjeno od odraslih i djece, a sada su o pobjedniku odlučivali samo dječji vijećnici. Puno nam to znači jer smo imali osjećaj kao da djeca biraju za djecu – kazao je.

Nagrada Naj dječje djelo zaključno je dodijeljena učenicima sedmog razreda Osnovne škole Braća Radić, a učenik Gabriel Mađerić pojasnio nam je i koje su to dobro djelo učinili.

Snimio Valentino Štefanek.

– Svaki sat razrednika sakupljali smo plastične boce te smo ih onda odnijeli u trgovinu i tako skupili novac od povrata za drvenu igračku koju smo poklonili Odjelu pedijatrije Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek. Važno je biti dobar jer tako pokazujemo koliko se žrtvujemo, ali i da smo svi mi samo ljudi – zaključio je.

Dodajmo i kako su svim prijavljenim učenicima čija su dobra djela predložena za nagradu dodijeljene pohvalnice.

Ovaj programski sadržaj je nastao u suradnji s Gradom Koprivnica.

zatvori