Nedjelja, 29. rujna 2024.

FOTO Predstavljeni kandidati SDP za Europski parlament, Golubić: Optimistični smo i očekujemo dobar rezultat

Izbori za Europski parlament održat će se 9. lipnja, a na Zrinskom trgu danas su predstavljeni kandidati s liste SDP-a.

Čelnik županijskog SDP-a Tomislav Golubić kazao je kako SDP u Koprivničko-križevačkoj županiji pobjeđuje na izborima.

– Nemamo razloga sumnjati da se takav rezultat neće ponoviti i na izborima za Europski parlament. Naime, izbori koji su pred nama jednako su važni kao i izbori koji su održani 17. travnja te molim građane da na njih izađu jer se na njima kreira politika Europske unije kojoj Hrvatska pripada. Bez kvalitetnih predstavnika teško možemo očekivati da će se netko boriti za ono što Hrvatska zaslužuje. Ako gledamo zadnji mandat europskih parlamentaraca teško da će naši građani moći nabrojiti dva imena s HDZ-ove liste, dok svi jako dobro znaju tko je SDP zastupao u Europskom parlamentu zadnjih pet godina. Upravo to nam daje za pravo da budemo optimistični i da očekujemo dobar rezultat, nadamo se ako ne boljem, onda istom rezultatu kao i prije pet godina – istaknuo je.

Snimio Valentino Štefanek.

Koprivnički gradonačelnik i saborski zastupnik Mišel Jakšić poručio je kako su izbori za Europski parlament često u drugom planu, ali da je riječ o važnim izborima.

– Znamo koliko toga i u Koprivnici radimo uz pomoć europskih fondova te koliko toga očekujemo, a znamo i koliko zakoni koji dolaze iz Europskog parlamenta utječu na život građana pa nam je onda jasniji i okvir zašto je važan Europski parlament. Kao SDP-ovca puni me ponosom da smo imali ekipu koja je odradila sjajan posao, bili su izuzetno prepoznatljivi i svojim su politikama pokazali da im je primarno stalo do interesa hrvatskih građana. Pozivam sve građane da izađu na ove izbore te da glasaju za one ljude koji su pokazali da su im bitni interesi Hrvatske – rekao je.

Snimio Valentino Štefanek.

Kandidat za Europski parlament Tonino Picula pohvalio je domaćine, a onda se osvrnuo i na ulogu Europskog parlamenta.

– Koprivnica je grad koji funkcionira i europski diše. Ako je Koprivnica izborila pravo da bude prisutna u Europi red je da i ona politička opcija koja je zasigurno za to zaslužna ima svoje europarlamentarce. Naime, u Europskom parlamentu su i zastupnici iz Hrvatske koji brane naše interese. U proteklih pet godina dali smo sve od sebe da afirmiramo i neke konkretne interese Hrvatske te projekte od kojih su hrvatski građani imali koristi. Riječ je o izborima koji nisu važni političarima, već su važni za građane. Notorna je činjenica da se u Europskom parlamentu donose odluke koje se direktno primjenjuju i u Republici Hrvatskoj – objašnjava.

Snimio Valentino Štefanek.

Picula je skrenuo pozornost i na određene stvari na kojima treba više raditi.

– Točno je da Europska unija izdašne fondove usmjerava tamo gdje su potrebni te kako bi se smanjile razlike u razvijenosti između različitih država i regija. Ono u čemu je Hrvatska podbacila nije samo izvlačenje sredstava, već pod vodstvom HDZ-a podbacila je u izvlačenju vrijednosti. Europska unija nije neutralna, to je unija koja štiti interese građana i štiti ljudska prava. To nisu samo mostovi, tuneli i autoceste, već i zaštita svih manjina – pojašnjava.

Kandidat za Europski parlament i gradonačelnik Grada Pregrade Marko Vešligaj osvrnuo se na probleme mladih.

Snimio Valentino Štefanek.

– U Koprivnici imate sjajne programe, rješavate stambeno pitanje mladih i puno ih je uključeno u politički život. Sjajan je to primjer kako bi stvari trebale funkcionirati i u drugim sredinama u Republici Hrvatskoj, ali i u Koprivničko-križevačkoj županiji. Naime, nije ova županija samo Koprivnica, nego i drugi gradovi i općine gdje građani nemaju iste javne usluge. Ako želimo zadržati ljude oni moraju imati mogućnost kupnje stana, što je danas postalo gotovo nemoguće mladoj obitelji – konstatirao je.

Jedna od najpoznatijih europarlamentarki te nositeljica liste Biljana Borzan kazala je kako je veći dio svoje karijere posvetila borbi za ravnopravnost hrvatskih građana na tržištu Europske unije.

Snimio Valentino Štefanek.

– Činjenica je da smo bili tretirani kao građani drugog reda. Hrvatski proizvod Vegeta bio je uključen u jedno istraživanje koje je pokazalo kako je na svim tržištima iste kvalitete. To znači da jedna Hrvatska kompanija proizvodi proizvode kojima tretira sve građane jednakima, ali ima onih koji su nas tretirali i ovdje kao građane drugog reda. Upravo je to jedan od konkretnih primjera kako Europska unija može imati pozitivan utjecaj na živote građana – navela je.

Borzan je potom dodala kako joj je uvijek drago doći u Koprivnicu.

– Grad je to koji je u mnogočemu primjer ostatku Hrvatske. Spomenuti su i marljivi ljudi, a nadam se kako će upravo ta marljivost na ovim izborima biti spona između nas i hrvatskih građana koji ovdje žive te da će SDP ponoviti jako dobar rezultat. Kad upitamo građane što očekuju od Europske unije to su u prvom redu uvijek ekonomska pitanja, stvaranje novih radnih mjesta i pristojna plaća. Naša vizija Europe je pravedna, poštena i sigurna te da u njoj žive ravnopravni građani – zaključila je.

Slušaj uživo
zatvori