Subota, 28. rujna 2024.

FOTO Nositelji humanitarnog djelovanja na prijamu kod župana, on im poručio: Vi ste ono što svako društvo čini bogatim

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca danas je u Županijskoj upravi održan prijam za predstavnike društava Crvenog križa s područja Koprivničko-križevačke županije.

Stožernim nositeljima humanitarnog djelovanja na području naše županije tim je povodom koprivničko-križevački župan Darko Koren uputio pozitivne poruke istaknuvši da je njihov rad iskaz svega onoga što možemo podrazumijevati pod pojmom humanosti.

– Hvala vam na tome i na vašem djelovanju u ukupnosti Crvenog križa na prostoru naše županije, a on je raznolik – od organiziranja dobrovoljnog davanja krvi pa do pružanja usluga potrebitima. Zaista u vama imamo partnere, prijatelje i suradnike, odnosno sve ono što svaka zajednica koja djeluje na nekom prostoru socijalnih usluga i pitanja mora imati. Vi ste nositelji svega onoga što svako društvo čini bogatim, a vaš se rad većinom bazira na volonterstvu, ljubavi i strasti – svemu onome bez čega se takav poziv ne može obavljati – naglasio je Koren.

Snimio Tomislav Matijašić.

Podsjetio je pritom da je naša županija po odazivu na dobrovoljna darivanja krvi u hrvatskom vrhu – više od 10 godina bila je prva, a nedavno je “pala” na drugo mjesto.

– Biti drugi je velik uspjeh, tome smo mogli svjedočiti prekjučer na jednom velikom glazbenom spektaklu koji nas je učinio ponosnima i sretnima. Ne trebamo u svemu biti prvi kako bismo bili prvi – naveo je.

Prijamu je prisustvovala i predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus kazavši da je iznimno počašćena.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Posebno nam je drago što podržavate sve djelatnosti koje provodimo na razini našeg društva, a vaše riječi pohvale nisu samo iz kurtoazije nego doista tako i mislite. Znate da uvijek možete računati na nas i kao na snagu u sklopu civilne zaštite jer educiramo članove. Oni su spremni za djelovanje u izvanrednim situacijama, ali ih moramo i pripremiti te zadržati. Svi su oni volonteri i da biste nekog zadržali, u njega morate ulagati. Drago nam je i da samo u hrvatskom vrhu po davalaštvu krvi – poručila je Trbus.

Istaknula je postojanje Kluba 100 u koji su uključeni muškarci koji su krv dali 100 i više puta, odnosno žene sa 75 ili više darivanja. Postoji i Klub Slatko srce, a to je klub koji okuplja djecu i roditelje oboljele od dijabetesa, podsjetila se.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev osvrnula se pak na mladež.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Osim što njegujemo Klub 100, brinemo i o mladima pa smo u Gimnaziji Fran Galović nedavno uručili priznanja svima onima koji su prvi put dali krv. Možemo biti zaista ponosni i jer su proteklog vikenda iz naše županije dvije ekipe bile na državnom natjecanju mladih, a jedina smo županija koja je imala dvije ekipe – rekla je.

Zadovoljstvo sudjelovanjem u tradicionalnom prijamu kod župana istaknula je i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac Sofija Paša.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Možemo se pohvaliti velikim brojem darivatelja krvi, a svakom akcijom taj se broj sve više povećava pa samim time i broj doza što nam je jako drago jer možemo pomoći drugima. Povećat ćemo i broj akcija što nama jako puno znači. Trudimo se obilaziti sve vrtiće i škole na našem području, a svi se uključuju i sudjeluju na natjecanjima te pokazuju velik interes za Crveni križ i prvu pomoć. Dobri smo i u prikupljanju humanitarne pomoći – zaključila je.

Prigodnim riječima još su se obratili ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Antonija Pukec, predsjednik križevačkog društva Franjo Husinec, predsjednik koprivničkog društva Vjekoslav Štimac te predsjednica đurđevačkog društva Dubravka Jaković.

Slušaj uživo
zatvori