Nedjelja, 16. lipnja 2024.

FOTO Latice častile kavom, Fuchs: To je samo jedan vid senzibilizacije

Nacionalni dan osoba s intelektualnim poteškoćama obilježava se danas.

Udruga za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama Latice tim je povodom organizirala druženje na koprivničkom Zrinskom trgu.

Latice su zajedno sa svojim članovima dijelile kavu i kolače građanima, a uz razgovor pripremile su i karaoke kako bi zajedno proslavili jedinstvenost svakog pojedinca.

Snimio Valentino Štefanek.

Predsjednica Udruge Latice Nevenka Fuchs naglasila je kako je danas jako važan dan za sve osobe s intelektualnim teškoćama.

– Osjetili smo potrebu da barem danas imamo mjesto na kojem se svi zajedno možemo podružiti i upoznati građane s našim korisnicima. To je samo jedan vid senzibilizacije lokalne zajednice s osobama s intelektualnim poteškoćama. Ovim primjerom ukazujemo da oni imaju jednaka prava kao i svi ostali građani- izjavila je Fuchs.

Snimio Valentino Štefanek.

Dodala je kako je puno učinjeno kad je u pitanju senzibilizacija lokalne zajednice, no kako uvijek postoji prostor za napredak.

– Primarni cilj nam je organizirano stanovanje za osobe s intelektualnim poteškoćama. Trenutno provodimo usluge cjelodnevnih i poludnevnih boravaka, a u planu nam je i širenje usluga osobne asistencije – naglasila je.

Dražen Novačić, potpredsjednik Udruge Latice i član glavnog odbora Saveza osoba s intelektualnim poteškoćama, dodao je kako je cilj današnjeg dana povezivanje javnosti s osobama s intelektualnim poteškoćama.

Snimio Valentino Štefanek.

– Savez osoba s intelektualnim poteškoćama uključuje 32 udruge na području Republike Hrvatske, a tri posto populacije su osobe s intelektualnim poteškoćama. Zato je moto svega “Stavi naočale i promjeni pogled” – zaključio je.

Tekst pripremila Leona Barešić.

zatvori