Srijeda, 15. svibnja 2024.

FOTO Koprivničkim sajmištem širi se miris jagoda, Glogovšek: Mi imamo prave domaće podravske, kvalitetne su i ne trunu

Sezona jagoda već je naveliko u tijeku, a to nam je potvrdila i Mara Glogovšek iz Kloštra Podravskog na koprivničkom sajmištu.

Naime, Mara se poljoprivredom bavi već 30 godina, a jagode uzgaja sa sestrom u Otrovancu. Iako joj je 80 godina, vrlo je poletna i ništa joj nije teško.

– Naučena sam na sve i ne volim biti zatvorena unutra, a dok sam vani osjećam se zdravije. Jagode imamo u dva plastenika, a prije smo sadili i mahune, paprike i rajčicu. No, sada kad su trgovački lanci počeli uvoziti, to se više ne isplati kao prije. Mi imamo prave domaće podravske jagode koje su jučer nabrane te se danas ovdje prodaju. Oko sto metara je jedan plastenik dugačak, a sad se to sve smanjuje – istaknula je.

Snimio Valentino Štefanek.

Urod jagoda je ove godine dobar, a nema niti bolesti.

– Jagode su jako kvalitetne i ne trunu, a nisu špricane. U samom plasteniku nema toliko bolesti i vjetra. Ove godine su jagode došle nešto ranije, odnosno mjesec dana prije jer im je godilo lijepo vrijeme. Čak su rodile i moje jagode koje imam doma u vrtu i koje nisu u plasteniku – rekla je.

Kad je u pitanju cijena, Mara navodi kako je ipak došlo do nekih promjena.

Snimio Valentino Štefanek.

– Prodaja ide jako dobro. Bile su tri eura, a sad su dva i pol pa smo zadovoljni prodajom. Samo da nam ne dođu Dalmatinci sa svojim jagodama jer će nam srozati cijene pa nećemo moći prodati. Sve su cijene otišle gore pa tako i cijene jagoda, a prošle su godine koštale 10 kuna. Prodavali smo prije osim u Koprivnici, čak i u Đurđevcu i Virju. Nekad u mladosti sam i u Zagreb išla prodavati i to sam tamo sve na kolicima vukla – priča nam.

Za kraj nas je zanimalo prodaju li se jagode bolje sada nego prije.

– Sve se mijenja, ljudi više ništa ne sade jer je sve jako skupo. Tako da onda kupuju po trgovačkim lancima, a ne znaju uopće što jedu. Onda kažu da ima raka i bolesti, a zašto onda ja recimo nisam bolesna. Treba samo jesti zdravu i domaću hranu te biti što više na suncu jer su to pravi vitamini. Kaj nam više treba osim zdrave domaće hrane – zaključila je.

Snimio Valentino Štefanek.
zatvori