Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

FOTO Koprivnički gimnazijalci sudjelovali na književnoj šetnji, vodiči su im bili autori nagrađivani na kreativnim natječjima

Knjižnica i čitaonica Fran Galović i ove je godine organizirala Koprivničku književnu šetnju.

Naime, suradnici su bili Gimnazija Fran Galović i Aktiv profesora hrvatskog jezika.

– Gimnazijalcima su vodiči po Koprivnici bili Zoran Odžić i Una Čulić te Nikolina Sabolić, autori priča nagrađivanih na kreativnim natječajima “Koprivničke kratke priče” – navode u knjižnici.

Zoran Odžić i Una Čulić, autori prošlogodišnje pobjedničke priče “Sumrak bogova”, proveli su gimnazijalce po lokacijama na koje su smjestili radnju svoje priče o staroslavenskim bogovima Velesu, Perunu i Mokošu.

– Oni su sišli na zemlju kako bi intervenirali u živote današnjih Koprivničanaca. Ono što je gimnazijalce privuklo ovoj i ostalim Odžićevim pričama su ironija i humor, brojne reference na popularnu kulturu te miješanje autobiografskih elemenata s fikcijom. Razgovarajući tako o procesu pisanja i književnim uzorima zaustavljali su se pred knjižnicom, kod solarnog stabla, Pixela i Medičarne Špičko. Čak su na kraju šetnje dogovorili suradnju na izradi filma po predlošku Odžićevih priča – kazali su.

Autobiografski elementi ukomponirani u izmišljene dijelove sasvim drugačije intoniranih priča Nikoline Sabolić zaintrigirali su i drugu grupu gimnazijalaca koji su sa svojom profesoricom Sonjom Delimar sudjelovali u koprivničkoj šetnji s ovom, također višestruko nagrađivanom autoricom.

– Nikolina ih je povela do poprišta radnji priča “Tragač očima” i “Keksi i cappuccino” – Paviljona u Gradskom parku, Kamena spoticanja u spomen na Davida Löwyja te parkića ispred Muzeja grada Koprivnice. Ponijela je i svoje obiteljske uspomene, porculansku šalicu i rimske novčiće, a što je kao spona između realnog i fikcije posebno zaintrigiralo gimnazijalce – zaključuju.

zatvori