Subota, 28. rujna 2024.

FOTO Fotonaponske elektrane na svoje će kuće postaviti 102 korisnika, Koren: To nije moda ili trend, nego odgovor na vrijeme u kojem živimo

Ugovore za sufinanciranje ugradnje fotonaponskih elektrana u kućanstvima potpisala su danas 102 korisnika.

Kazao je tako župan Darko Koren i dodao kako je Koprivničko-križevačka županija prva pokrenula program sufinanciranja ugradnje fotonaponskih elektrana na privatnim kućama.

– Potpora iznosi 50 posto od ukupne investicije, maksimalno 3.000 eura. Činjenica je da živimo u vremenu skupe energije te su ovakvi načini proizvodnje najbolji put k tome da budemo energetski odgovorniji i samodostatni. I neke druge županije krenule su tim putem s nešto manjim iznosima, ali model koji imamo već treću godinu je optimalan. Naime, iz županijskog proračuna izdvojeno je 300.000 eura – kazao je.

Gradovi s područja županije također imaju slične potpore, no kako je župan Koren istaknuo, sve se kontrolira.

– Pazimo na to i ne može se dobiti potpora iz dva izvora pa provjeravamo jedinice lokalne samouprave. Trenutno je naša potpora veća, a to su prepoznali i korisnici – rekao je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Dodaje i kako je činjenica da se ovakvim načinom proizvodnje električne energije ostvaruju manje štetni utjecaji na okoliš.

– Uz to što sufinanciramo postavljanje fotonaponskih elektrana na privatne kuće, isto činimo i s javnim zgradama. Nije to sada moda i neki trend, nego je riječ o odgovoru na ovo vrijeme u kojem živimo. Zahvaljujući intervencijama države u ovom trenutku sve se drži u okvirima podnošljivosti, ali je pitanje koliko će to dugo moći tako funkcionirati i sigurno će energija biti skuplja i nedostupnija. Upravo zato ovakvim alatima možemo direktno na to utjecati. Sve to shvatili smo na vrijeme pa ćemo program i dalje razvijati. Drago mi je da su svi korisnici shvatili da se putem sufinanciranja može sve lakše realizirati – zaključio je župan Koren.

Tomislav Lončar jedan je od korisnika potpore te ističe kako je njegov cilj smanjiti troškove režija.

– Mlada smo obitelj i pokušavamo smanjiti troškove svakodnevnog života. Dugo sam razmišljao o nečem ovakvom, raspitivali smo se i o tome kako sve funkcionira te koliko je novca potrebno. Došli smo do zaključka da Koprivničko-križevačka županija pokriva 50 posto investicije, što je lijep iznos za mladu obitelj koja si to može priuštiti. Nedavno smo postavili solarnu elektranu od 5,5 kilovata i zaista svaki dan pratim koliko se proizvodi i potroši. Zadovoljan sam rezultatima i čak višak struje puštamo u mrežu te si nakupimo određenu količinu kilovata za onaj period kad neće biti sunca – naveo je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Lončar ističe kako je ipak imao određene sumnje.

– Bilo mi je zabrinjavajuće kako to sve funkcionira, ali realizacija uopće nije bila komplicirana. Projektant vas vodi kroz cijeli projekt, a morate tražiti i ponudu od izvođača. Cijeli proces je trajao tri tjedna, ali malo veći problem je bio s opskrbljivačem zbog ugovora koji se trebao potpisati. Duže se to čekalo nego samo postavljanje panela – rekao je.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac poručio je kako je u tri godine ukupno 214 kućanstava koristilo poticajna sredstva.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Korisnici su uštedjeli i smanjili emisiju za 650 tona ugljičnog dioksida, što je velik doprinos vezano uz klimatske promjene i politike dekarbonizacije koje i mi provodimo – govori.

Slušaj uživo
zatvori