Petak, 17. svibnja 2024.

Filmski kritičar Silvestar Mileta u srijedu u kinu Velebit predstavlja ciklus Michaela Hanekea

Ciklus Michaela Hanekea u kinu Velebit započinje uvodom o radu ovog velikog austrijskog redatelja 8. svibnja u 19 sati.

Još jedan u nizu ciklusa velikih autora očekuje Koprivničance u kinu Velebit tijekom svibnja. Posebnost ovog ciklusa je što se, zahvaljujući sufinanciranju Hrvatskog audiovizualnog centra i Austrijskog kulturnog foruma, ciklus paralelno odvija u kino Zoni u Zadru i kinu Velebit u Koprivnici.

Ciklus u kinu Velebit započinje 8. svibnja u 19:00 sati, projekcijom filma “Ljubav”, Hanekeovim najiskrenijim i najhumanijim filmom u karijeri. Nepokolebljiv u načinu na koji ispituje učinak ljubavi na smrt, i obrnuto, “Ljubav” je pravo remek djelo koji na najbolji mogući način definira, život, smrt i sve ono između.

Svoju međunarodnu premijeru film je imao na filmskom festivalu u Cannesu 2012. godine gdje je osvojio Zlatnu palmu. Izabran je kao austrijski predstavnik za strane filmove na Oscarima iste godine. Na dodjeli Europskih filmskih nagrada film je nominiran u šest kategorija od čega je osvojio četiri uključujući one za najbolji film i redatelja. Nacionalno udruženje filmskih kritičara proglasilo je film najboljim 2012. godine, Hanekea najboljim redateljem godine, a Rivu najboljom glavnom glumicom. Film je nominiran u četiri kategorije za britansku nagradu BAFTA uključujući one za najboljeg redatelja i glavnu glumicu. Film je dobio 5 nominacija za nagradu Oscar uključujući one za najbolji film, najbolju glavnu glumicu (Emmanuelle Riva), najbolji originalni scenarij (Haneke), najboljeg redatelja (Haneke) i najbolji strani film. U dobi od 85 godina života, Emmanuelle Riva postala je najstarijom glumicom nominiranom za Oscara u povijesti dodjeljivanja ove nagrade. 2013. godine film je dobio Oscara za najbolji film s neengleskog govornog područja. Uz sve to, film je dobio i 10 nominacija za francusku nagradu Cesar uključujući one za najbolji film, redatelja, glumca i glumicu.

Uvod u ciklus ovog velikog redatelja dat će filmski kritičar Silvestar Mileta. Diplomirao je povijest i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, izvršni je urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa i stalni suradnik Filmonauta, a tekstove i komentare o filmu objavljivao je i na HRT-u, portalu Kulturpunkt.hr, u monografijama o klasičnim redateljima, na brojnim filmskim tribinama i drugdje. Surađivao je s Animafestom, ZagrebDoxom i ZFF-om kao voditelj ureda za medije, urednik festivalskih publikacija, autor tekstova i moderator razgovora. Bio je član žirija festivala u Solunu, Gijónu, Splitu i Zagrebu. Radio je u novinarstvu, izdavaštvu i odnosima s javnošću te kao istraživač i asistent dokumentarne produkcije. Tekstove o književnim temama objavljivao je u Književnoj republici, UBIQ-u, Autsajderskim fragmentima itd., a o povijesnima u Časopisu za suvremenu povijest i Pro Temporeu. Bavi se teorijom znanstvene fantastike, recepcijskim i povijesnim studijama hrvatske i jugoslavenske kinematografije te esejistikom na razne teme iz svjetskog filma, kao i popularne kulture u cjelini. Područja interesa su mu poglavito dokumentarni, animirani i kratki film te dugometražni politički filmovi i serije. Član je Međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI.

Cijena ulaznice iznosi 1,00 EUR.

Izvor: PUO Koprivnica
zatvori