Nedjelja, 29. rujna 2024.

Dvorana Domoljub jedna od rijetkih u državi s platformom za teško pokretne, Holek: ‘Nažalost, često ju koristimo’

Koprivnička dvorana Domoljub jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja se može pohvaliti modernim pomagalom za osobe s invaliditetom i teško pokretne.

Riječ je o dizalu kojim se na pozornicu može popesti i potom spustiti svaka osoba koja ne može savladati stepenice. Točan naziv uređaja je vertikalno podizna platforma, postavljena je uz nadzor konzervatora krajem 2020. godine i tada je ugradnja koštala oko 80.000 kuna (današnjih oko 10.500 eura). Održavanje danas košta tromjesečno 68 eura.

Dobar dio posjetitelja Domoljuba nikada nije vidio platformu u upotrebi, pa bi se mogao steći dojam kako se ona uopće ne koristi te je cijeli zahvat “bačen novac”.

Nažalost, to nije tako.

– Platforma za osobe s invaliditetom koristi se tijekom cijele godine. Kažemo nažalost, jer svi bismo bili sretni da nema osoba kojima je ona potrebna. Na brojnim događajima i predstavama ona ostaje pokrivena i neiskorištena, no ovdje imamo i programe zatvorenog tipa na kojima sudjeluju osobe s invaliditetom, poteškoćama u razvoju ili na bilo koji drugi način teško pokretni. Ukoliko moraju doći na pozornicu i preuzeti nagradu, priznanje ili na sličan način sudjelovati u događanju, dizalo im je itekako dobrodošlo – rekla nam je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica Maja Holek.

Platforma je posljednji puta korištena za vrijeme Međunarodnog kongresa medicinskih sestara te gotovo redovito dok u Domoljubu borave polaznici Podravskog sunca.

Upotreba platforme je jednostavna, a sve što korisnici dvorane odnosno gostujući organizatori nekog događaja trebaju učiniti je pravodobno Pučkom najaviti da će im platforma (možda) zatrebati.

Problem na Trgu bana Jelačića 

Pučko otvoreno učilište neriješeno pitanje dizala za osobe s invaliditetom ima već niz godina u zgradi na Trgu bana Jelačića, gdje se odvijaju obrazovni programi. Vlasnik objekta je Grad Koprivnica, a Pučko njime samo upravlja.

– Grad svake godine prijavljuje projekt ugradnje tog dizala za sufinanciranje, jer se radi o dva kata, no nažalost za sada nismo dobili pozitivan odgovor. Mjesto za lift u objektu postoji i samo čekamo izvor financiranja – dodala je Holek.

Kako smo doznali, vanjski ulaz tada bi bio brzo riješen jer postoji idejno rješenje za izgradnju pristupne rampe, poput one na ulazu u Domoljub.

Dvorišna strana zgrade na Trgu bana Jelačića / Snimio Goran Generalić.
Slušaj uživo
zatvori