Subota, 27. srpnja 2024.

CEKOM od jeseni uvodi obrazovanje odraslih, Seretin: Otvoreno je pitanje tko će platiti nastavnike za taj posao

Na tržištu rada na području Podravine i Prigorja stotine je ljudi s kompetencijama koje trenutno poslodavcima nisu potrebne. S druge strane imamo manjak strukovnih zanimanja za kojima poduzetnici i obrtnici vape.

Kako pomiriti te dvije strane? Pa, prekvalifikacijom odnosno školovanjem odraslih za dodatno zanimanje s kojim će se moći zaposliti, o čemu je proteklih godina i mjeseci bilo i više nego dovoljno najava i govora u sklopu CEKOM-a.

Podsjetimo, riječ je o županijskom projektu vrijednom desetak milijuna eura u sklopu kojega je proširena Strukovna škola u Đurđevcu i Obrtnička u Koprivnici, a novi kabineti opremljeni su najmodernijom opremom. Uglavnom ih koriste učenici uz mogućnost edukacije odraslih, no taj dio još uvijek ne funkcionira.

Gdje je zapelo, ako je zapelo, ili se jednostavno radi o zahtjevnoj proceduri, upitali smo voditelja projekta CEKOM Sašu Seretina.

– Mi kao Centar kompetentnosti planiramo provoditi obrazovanje odraslih kao što smo ga provodili u sklopu projekta “Obrazovanje odraslih” gdje smo uspješno završili 28 programa s pedesetak polaznika. No, dobro ste rekli, sada je malo zapelo zato što je u međuvremenu izašao novi zakon o obrazovanju odraslih gdje moramo sve stare programe pretvoriti u nove odnosno pisati ih po novoj metodologiji. Moram reći da uz sve obveze koje moji nastavnici i ja imamo u sklopu škole i same nastave, upravo izrađujemo i prerađujemo stare programe, no zbog obima posla, u CEKOM-u nažalost ove školske godine nismo mogli provoditi obrazovanje odraslih – rekao je Seretin.

Snimio Tomislav Matijašić.

Sve bi ipak trebalo biti spremno do ove jeseni.

– Imam informaciju da bi od nove školske godine trebali krenuti s novih 29 programa za obrazovanje odraslih koji će biti atraktivni nezaposlenima, zaposlenima koji žele usavršavanje ili prekvalifikaciju ili dodatno osposobljavanje. Bit će svega – najavio je Seretin.

Predstavnici CEKOM-a trenutno pregovaraju s resornim ministarstvom i osnivačem kako bi dobili popis najtraženijih zanimanja na tržištu rada, a podsjećamo i kako su i dalje ‘u igri’ vrlo traženi vaučeri HZZ-a koji omogućavaju školovanje potpuno besplatno.

Snimio Valentino Štefanek.

– Malo zapinje između nas u obrazovanju i ministarstva jer nije definirano na koji način bi mi kao škola mogli našim nastavnicima platiti dodatni rad za obrazovanje odraslih, tako da, dok se to ne uskladi, čekamo. Nadam se da će do jeseni i to biti riješeno – rekao je Seretin.

Voditelja CEKOM-a upitali smo i što će od struka biti na ponudi odnosno za što će se osoba koja ima znanja koja su trenutno nepotrebna tržištu, moći osposobiti. Hoće li to biti trogodišnji smjerovi, četverogodišnji ili tečajevi.

– Programi stručnog usavršavanja koje trenutno imamo traju od 75 do 275 sati. Nezaposleni će imati mogućnost kompletnog novog školovanja, dakle prekvalifikacije u novo zanimanje, dok će zaposlenima na raspolaganju biti usavršavanje ili dokvalifikacija – najavio je naš sugovornik.

Zanimalo nas je i hoće li se u CEKOM-u osoba s ekonomskom strukom moći prekvalificirati u vodoinstalatera ili servisera plinskih bojlera.

– U ovom konkretnom slučaju problem je što takva osoba mora položiti sve tri godine. Mnogi misle da se to može odraditi u godinu dana, no to nije tako. Redovno se mora ići tri godine i tu je jako puno prakse, uz puno ispita razlike u predmetima. Dakle, moći će se, no ljudima će trebati malo više vremena – pojasnio je Seretin.

Što se tiče cijena prekvalifikacija, u području elektrotehnike usavršavanje od 225 sati je od 1500 do 2000 eura. Polaganje ispita kroz tri godine je skuplje, no ponovno podsjećamo na sustav vaučera koji omogućavaju sufinanciranje do vrijednosti 1720 eura.

Pripremili Adela Zember Antolić i Goran Generalić.

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

zatvori