Utorak, 7. svibnja 2024.

Zvonimir Ištvan predstavio knjigu o lovstvu: Trebalo je prikupiti ogromnu količinu materijala i povijesnih istina

Autor Zvonimir Ištvan u Gradskoj knjižnici Đurđevac održao je predstavljanje knjige “Lovište Repaš”.

Okupljenima se uvodno obratio predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Đurđevcu Vlado Rep.

– Izuzetno nam je zadovoljstvo što se odazvao autor knjige “Lovište Repaš” Zvonimir Ištvan. Dao nam je priliku da predstavimo njegovo djelo publici grada Đurđevca. Svi mi na Repaš gledamo kao na lovište koje je poznato u cijelom svijetu, ali ono što je on napisao u svom djelu daje sasvim drugačiju sliku – poručio je.

Naime, knjiga Zvonimira Ištvana opisuje povijest jednog od najznačajnijih lovišta u sjevernoj Hrvatskoj koja je duga gotovo 150 godina i pošla je kroz čitav niz promjena od feudalnog sustava do najnovijeg doba u kojem se šumarstvom i lovstvom na području šume Repaš gospodari na održiv način, prema svim današnjim postulatima i ekološkim direktivama Europske unije.

U hrvatskoj historiografiji analiza povijesti lovstva relativno je zanemarena tema pa je ova knjiga hvale vrijedan prinos povijest lovstva i lokalnoj povijesti Prekodravlja. Velika vrijednost ove knjige je što će se nakon čitanja spoznati da opstanak vrsta divljih životinja u velikoj mjeri ovisi o naporima profesionalnog lovnog gospodarenja.

– Knjiga je nastajala u dugom vremenskom razdoblju jer je za nju trebalo prikupiti ogromnu količinu materijala, povijesnih istina, puno istraživanja te arhivske građe da bi danas izašla u ovakvom obliku kakvom je – zaključio je autor Zvonimir Ištvan.

Tekst: Monika Majnović

zatvori