Srijeda, 1. svibnja 2024.

Zastupnici u idućem sazivu nakon prespavane noći – svi su pobjednici na svoj način

Trojica političara iz IV. Izborne jedinice u kojoj su Koprivnica i Đurđevac idu u Hrvatski sabor.

SDP-ov Mišel Jakšić kao nositelj koalicijske liste ide u novi mandat, a u Sabor je zahvaljujući preferencijalnim glasovima ušao i nezavisni Željko Lacković koji je bio šesti na listi Domovinskog pokreta. HDZ-ov Darko Sobota, dosadašnji saborski zastupnik, s treće pozicije na HDZ-ovoj listi ide u novi mandat.

Snimio Tomislav Matijašić.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić najprije je zahvalio svim Koprivničankama i Koprivničancima na velikoj pobjedi i velikom povjerenju koje ih obvezuje.

– Hvala svim žiteljima Koprivničko-križevačke županije iz IV. i II. izborne jedinice na tome što je SDP-ova lista dobila uvjerljivo najviše glasova na području naše županije – mislim da ne pamtimo kad smo dobili toliko tisuća glasova. Što se tiče IV izborne jedinice, hvala svim suradnicima iz Slavonije i Baranje jer smo pokazali da unatoč tome što su radili sve što su mogli sa svojim rezanjem jedinica da nam upravo tu uzmu glasove, skoro smo poduplali rezultat u apsolutnim glasovima, dobili smo mandat više i od plus pet za HDZ smo došli na plus tri što je stvarno jedan ogroman i sjajan rezultat koji pokazuje da u nekim narednim ciklusima će SDP moći dati još i više – rekao je Jakšić i zahvalio svima koji su preferencijalno glasovali za njega.

Dodao je da ima jedan od najboljih rezultat nacionalno, a što se tiče naše županije, ističe da svi kandidati iz Koprivničko-križevačke županije zajedno su dobili nekoliko tisuća glasova manje nego on.

Na pitanje što slijedi i u kojem će smjeru ići pregovori kratko je poručio da to ne bi želio prejudicirati.

Izvor: Grad Đurđevac

Željko Lacković kazao je da su izbori bili specifični, a rezultati zanimljivi.

– Još uvijek su otvorene sve karte, ali očito je da su građani rekli na ovim izborima što i u koga vjeruju. Vrlo sam zadovoljan jer sam uspio napraviti jedan zavidan preferencijalni rezultat i sad vjerujem da je u svim tim akterima – u nama koji smo dobili povjerenje građana da složimo bolju, pošteniju, korektniju, na usluzi svim građanima buduću Vladu – kazao je Lacković.

Napomenuo je da sada slijede pregovori te da će sve opcije koje su ušle u Sabor oformiti svoje timove, a on će biti dio tima koalicije s kojom je ušao u Hrvatski sabor. Napomenuo je da tek ostaje za vidjeti što će prevagnuti u tim pregovorima.

Smatra kako rascjepkanost naše županije na dvije izborne jedinice nije previše utjecalo na izborni rezultat.

– Koprivnica i Đurđevac bili su u IV. izbornoj jedinici i mi smo zapravo dosta slični što se tiče problema, primjerice od prometne nepovezanosti pa do gospodarskih problema, upravo s tim prostorom. Kad će se rješavati ti problemi unutar jedne izborne jedinice, svakako su to isti problemi. Daleko više zajedničkih točaka i problema koje treba rješavati imaju Slavonija i Podravina – objasnio je.

Lacković je zahvalio svima koji su upravo njemu dali preferencijalni glas.

– Znamo odakle ti glasovi dolaze, vide se rezultati i svakako se može očekivati da špodručje tamo gdje sam zaista dobio veliki broj će biti u fokusu mog djelovanja kao budućeg saborskog zastupnika – zaključio je Lacković.

Snimio Sanjin Bojić.

Čelnik županijskog HDZ-a Darko Sobota ostvario je još jedan mandat u Hrvatskom saboru, a kazao nam je kako posebno zahvaljuje mlađoj generacija koja je izašla na izbore.

– Odaziv je bio veći nego inače, a kad govorimo na nivou Republike Hrvatske moramo kazati da je HDZ apsolutni pobjednik. Siguran sam da će naš predsjednik Andrej Plenković sastaviti Vladu Republike Hrvatske već ovaj tjedan i dobiti povjerenje Hrvatskog sabora – ističe.

Osvrnuo se i na rezultate u Koprivničko-križevačkoj županiji, odnosno u četvrtoj izbornoj jedinici.

– U HDZ-u smo zadovoljni rezultatima koji su postignuti na području županije. Dobili smo u četvrtoj izbornoj jedinici 20 posto više glasova nego prije četiri godine. Rezultati su dobri i možemo slobodno reći kako je HDZ Koprivničko-križevačke županije i više nego opravdao svoj mandat i dao doprinos sveukupnoj pobjedi. No, zavidan rezultat ostvaren je i u drugoj izbornoj jedinici – navodi Sobota.

Ujedno je čestitao i svim kolegama s područja županije koji su osvojili saborski mandat, a siguran je kako će se dobra suradnja nastaviti i dalje.

– Ostvarilo se ono što sam govorio kad su izašli prvi prijedlozi za izborne jedinice, da je ovo zapravo velika prilika za Podravinu i Prigorje, ali posebice za Podravinu i da u Hrvatskom saboru imamo više zastupnika te se to i ostvarilo. Suradnja je do sada s kolegom Jakšićem bila dobra, a očekujem da će se sve nastaviti i u idućem mandatu sad kad nas je četvero. Cilj će nam svakako biti poboljšanje standarda stanovništva ovog prostora koje nam je dalo povjerenje. Znamo i mi koji nas problemi muče na području Podravine i Prigorja, a zajedničkim snagama možemo učiniti puno jer zaista nas sad ima duplo više – zaključio je.

Tekst pripremili Adela Zember Antolić, Tomislav Matijašić i Hana Volenik. 

zatvori