Nedjelja, 5. svibnja 2024.

UPISI U SREDNJE ŠKOLE Mušlek: Usklađujemo potrebe kako bi školske ustanove obrazovale mlade za zanimanja koja nedostaju na tržištu rada

Bliži se kraj nastavne godine i dok jedni već znaju koju srednju školu žele upisati, drugima to zadaje ipak veće muke.

Tim povodom porazgovarali smo s pročelnicom Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije Anom Mušlek koja nam je kazala kako osme razrede na području županije pohađa 1.045 učenika. Slobodnih mjesta ipak je nešto više, odnosno 1.169.

– Kao dio prijedloga plana upisa koji je odobren i verificiran od strane Ministarstva obrazovanja, planirali smo 1.169 slobodnih mjesta u prvim razredima srednje škole u 21 razrednom odjelu. Kad se pogleda na razini županije, a tu su nam još i umjetničke škole kojima su osnivači gradovi, tad je učenicima na raspolaganju 1.241 slobodno mjesto u 55 razrednih odjela. Broj upisnih mjesta nešto je veći od broja učenika osmih razreda jer naše srednje škole svojom kvalitetom uspješno privlače i učenike iz susjednih županija – priča nam.

Plan upisa pokušava se uskladiti i s potrebama gospodarstva i obrtništva u Koprivničko-križevačkoj županiji.

– Svake godine usklađujemo potrebe kako bi školske ustanove obrazovale mlade za zanimanja koja nedostaju na tržištu rada i time im zapravo omogućujemo i ostanak u našoj županiji. Sve aktivnosti, od planiranja upisne strukture pa sve do naše kampanje oko promocije upisa, provodimo u suradnji s našim partnerima iz Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica, Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Križevci. Upravo nam je zavod početkom godine dostavio preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja za područje Koprivničko-križevačke županije u 2024. godini, a koje se temelje na praćenju, analizi i predviđanju potreba tržišta po pojedinim zanimanjima – rekla je.

Pojasnila je potom i za koja se zanimanja na području naše županije predlaže povećati broj upisnih mjesta.

– Kad je riječ o trogodišnjim školama to su zidar, vozač, tesar, bravar, konobar, rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima, elektroinstalater, strojobravar, instalater grijanja i klimatizacije, zavarivač, prodavač, kuhar, vodoinstalater, mesar, stolar, pekar, armirač, autolakirer, CNC operater, ličilac soboslikar, limar i autolimar. Kod četverogodišnjih zanimanja to su medicinska sestra opće njege, strojarski tehničar, tehničar za mehatroniku i građevinski tehničar. Od svih ovih zanimanja koja su detektirana kao deficitarna na području županije zapravo je najveći dio sadržan u planu upisa za sljedeću školsku godinu i upravo ti podaci potkrepljuju usklađenost pripremljenih programa s potrebama gospodarstva i obrtništva – objašnjava.

Snimio Tomislav Matijašić.

Plan upisa učenika još uvijek nije objavljen jer prvo mora proći e-savjetovanje, dok će naknadno sve biti objavljeno u Narodnim novinama. Nadalje, Županija će i ove godine organizirati predstavljanje zanimanja koja škole nude u svojim programima.

– Rekla bih da smo zapravo dosta posvećeni i angažirani oko teme promocije upisa u srednje škole gdje doista na sve načine pokušavamo privući učenike iz okolnih županija i zadržati postojeće učenike u našem sustavu i prezentirati im naše škole kao dobar izbor da učenici nastave svoje srednjoškolsko obrazovanje u Koprivničko-križevačkoj županiji. Jedna od tih aktivnosti je i predstavljanje srednjih škola učenicima osmih razreda i njihovim roditeljima, a to je praksa koju smo uveli 2022. godine i sve se pokazalo kao vrlo dobra ideja. Povratne reakcije učenika, roditelja i samih škola bile su pozitivne, a to je zamišljeno tako da srednje škole predstavljaju svoje programe koje upisuju, ali i ostale aktivnosti te projekte koje škole provode. Učenici potom obilaze škole, dok im programe prezentiraju uz ravnatelje te profesore i srednjoškolci – govori.

Ove godine u aktivnosti bi se mogla uključiti i nova grupa učenika, a pročelnica Mušlek je najavila i termine predstavljanja.

– Razmišljamo da uključimo i učenike sedmih razreda kako bi i oni mogli doći na predstavljanje škola da ih na vrijeme pripremimo za sve što ih očekuje iduće godine. Kad je riječ o terminima, nedavno smo imali sastanke te smo otvorili okvirne datume za takvo predstavljanje u naša tri grada. Sve bi se održalo u drugoj polovici svibnja, a iako su to još uvijek okvirni datumi u Đurđevcu bi to bilo 23. svibnja, u Koprivnici 28. svibnja te u Križevcima 29. svibnja – poručuje.

Kazala je i kako će Koprivničko-križevačka županija i ove godine publicirati vodič kroz srednje škole koji je sastavni dio kampanje koja se provodi u suradnji s partnerima.

– Ovo je peta godina izdavanja vodiča pa je na neki način i jubilarna, a postao je to prepoznatljiv papirnati i online izvor informacija o mogućnostima nastavka obrazovanja u našoj županiji. Poznato je da smo s tim počeli u vrijeme pandemije, dok su škole bile zatvorene i nije se moglo organizirati klasično predstavljanje škola. Vodič je svake godine sve sadržajniji, obilniji i traženiji kod učenika i roditelja. Ujedno je postao i nezaobilazan medij kojim se svaka srednja škola predstavlja i tako ističe svoje posebnosti. Svaki učenik osmog razreda dobit će svoj primjerak, a zanimanja su predstavljena detaljno. Vodič je trenutno u izradi i očekujemo ga u isto vrijeme kad će biti i predstavljanje srednjih škola, odnosno u drugoj polovici svibnja – zaključila je pročelnica Mušlek.

Tekst pripremile Adela Zember Antolić i Hana Volenik. 

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

zatvori