Četvrtak, 16. svibnja 2024.

U Županijskoj upravi održan sastanak voditelja školskih preventivnih programa i Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga

Povodom Svjetskog dana zdravlja u Županijskoj upravi održan je zajednički sastanak voditelja školskih preventivnih programa osnovnih i srednjih škola s područja županije te Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga.

Iz Službe ureda župana poručili su da je okupljene stručne suradnike iz 26 škola pozdravio zamjenik župana Ratimir Ljubić i naglasio važnost školskih preventivnih programa i stručnih službi škola za rano uočavanje poremećaja u ponašanju kod učenika.

U prvom dijelu skupa, na kojem su se okupili voditelji školskih preventivnih programa i stručni suradnici iz škola, profesorica psihologije Jasminka Kacun Kresojević iz Obiteljskog centra Koprivničko-križevačke županije održala je predavanje na temu “Kome treba prevencija?”.

– U prosjeku od 25 učenika njih pet pati od poteškoća mentalnog zdravlja, a tek jedan prima potrebnu stručnu pomoć. Valja istaknuti kako su najčešće teškoće mentalnog zdravlja depresija, anksioznost i zloupotreba sredstava ovisnosti – istaknula je.

U drugom dijelu sastanka voditeljima školskih preventivnih programa pridružili su se i članovi Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga, a održano je i predavanje doktora Davora Bodora iz Klinike za psihijatriju Sveti Ivan Zagreb na temu aktualnosti vezanih uz ovisnička ponašanja mladih, naročito ona povezana s kockanjem.

Doktor Bodor posebno se osvrnuo na istraživanja koja pokazuju da oko 10 posto srednjoškolaca ima ozbiljnih problema povezanih s kockanjem i da se posljednjih godina bilježi kontinuiran porast broja ovisnika.

– Mladi ljudi počinju kockati zbog znatiželje, zabave, dostupnosti, boljeg uklapanja u društvo, pritiska vršnjaka, a s vremenom nastaju takve promjene u mozgu zbog kojih je teško stati s kockanjem – pojasnio je.

Nakon diskusije sudionici sastanka raspravljali su o aktivnostima koje se planiraju u nadolazećem razdoblju.

Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
zatvori