Četvrtak, 2. svibnja 2024.

U Koprivnicu stigao poznati cirkus, lani zaradili prijavu zbog trikova životinja

Na koprivničkom sajmištu postavljen je cirkuski šator, a posjetitelji mogu razgledati razne životinje među kojima su i dvogrbe deve.

Društvo im rade koze, volovi, poniji i druge životinje, a riječ je o ponovno o inozemnom cirkusu Candy u koji će mnogi roditelji rado povesti djecu kako bi tamo vidjela simpatične četveronošce koji nisu svakodnevno dostupni, s izuzetkom onih u đurđevačkom zoološkom vrtu.

Kao i uvijek u ovakvim manifestacijama, postoji dio javnosti koji se protivi postojanju cirkusa, smatrajući da životinje ne treba koristiti na ovakav način, ponovno se pitajući kako je moguće da je stigao cirkus s devama, koje nisu domaće životinje i ne mogu biti dio takve predstave.

Snimio Valentino Štefanek.

Podsjetimo, Udruga Prijatelji životinja ovaj je cirkus lani prijavila Državnom inspektoratu. Cirkus je, kako su tada naveli, u državu ušao iako Hrvatska ima zabranu držanja divljih životinja i njihova korištenja u cirkuskim predstavama. Sve je počelo nakon što je Udruga na društvenim mrežama pronašla fotografije nastupa konja kojega bičevima za dresuru tjeraju da se propinje na stražnje noge, kao i fotografije deva, od kojih je jedna izgledala pothranjeno i bolesno.

Naime, u cirkusu se smiju držati domaće životinje samo tako da stoje, hodaju ili trče kako bi se prikazalo njima svojstveno ponašanje koje je istovjetno njihovu ponašanju u prirodnom okolišu, no ne smije ih se koristiti za izvođenje trikova.

 

Snimio Valentino Štefanek.
Snimio Valentino Štefanek.
Snimio Valentino Štefanek.
Snimio Valentino Štefanek.
zatvori