Srijeda, 15. svibnja 2024.

U koprivničkoj knjižnici održat će se predavanje o jednom od najvećih javnoznanstvenih problema

U koprivničkoj Knjižnici i čitaonici Fran Galović u srijedu gostuje prof. dr. sc. Dalibor Krpan koji će govoriti o jednom od najvećih javnoznanstvenih problema – osteoporozi.

U knjižnici navode kako se o osteoporozi malo govori te da ne postoji svijest o važnosti prevencije.

– Uobičajeno liječenje svodi se na simptomatsku terapiju čime nije moguće djelovati na uzrok niti spriječiti komplikacije. Poseban problem je nekritička primjena lijekova za osteoporozu. Štoviše, pokazalo se da lijekovi usporavaju obnavljanje kostiju te osim nuspojava mogu dovesti do daljnjeg slabljenja čvrstoće kosti i teških prijeloma. To je ujedno i glavni razlog zbog kojeg je farmaceutska industrija prestala s marketingom, a time i financiranjem promotivnih i edukativnih aktivnosti. Stoga je nužna edukacija kako liječnika i zdravstvenog djelatnika tako i opće populacije s posebnim naglaskom na prevenciju – pojašnjavaju.

Dodajmo kako je Dalibor Krpan internist, endokrinolog i nefrolog, primarius, doktor medicinskih znanosti, sveučilišni profesor i suradnik više poznatih medicinskih institucija u Sjedinjenim Američkim Državama, Izraelu i Koreji te je jedan od vodećih stručnjaka u području koštanih bolesti s bogatim kliničkim i znanstvenim iskustvom u liječenju osteoporoze i drugih metaboličkih bolesti kostiju.

Predavanje će biti otvoreno za sve zainteresirane i održat će se u srijedu u 17:30 u Makerspaceu.

Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
zatvori