Subota, 27. travnja 2024.

TELECORDIS U PRAKSI Sestra Horvat: Radimo na smanjenju smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti i pacijentima nudimo bržu uslugu

Smanjenje smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti glavni je cilj projekta Telecordis koji se provodi i na našem području.

Riječ je o projektu koji je proveo Hrvatski zavod za hitnu medicinu u Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije od početka srpnja 2023. godine, a u sklopu njega mogu se obaviti redovite telemedicinske usluge s područja kardiologije i pulmologije i to holter tlaka, holter EKG-a i 12-kanalni EKG i to u ordinacijama opće, odnosno obiteljske medicine u Rasinji i Glogovcu te u ispostavama u Križevcima i Đurđevcu.

Kako to sve izgleda na licu mjesta, provjerili smo u Đurđevcu gdje nas je dočekala patronažna sestra Andrea Horvat.

– Liječnik obiteljske medicine pošalje elektroničkom poštom uputnicu za pacijenta i broj telefona, zatim mi pacijenta kontaktiramo i upišemo ga na listu čekanja, odnosno dodijelimo mu termin. Pacijentu kad dođe u našu ordinaciju napravimo snimanje koje traje 24 sata, taj zapis nakon 24 sata šaljemo u Zagreb na očitanje i oni nam pošalju očitani nalaz – objasnila je Horvat.

Snimio Tomislav Matijašić.

Dodala je da su pacijenti jako zadovoljni jer ne moraju putovati primjerice u koprivničku Opću bolnicu Dr. Tomislav Bardek, a smanjuje se i vrijeme čekanja na dijagnostičku pretragu.

– Najvažnije što se dobiva ovim projektom, je ujedno i njegov dugoročni cilj, a to je smanjenje smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti na ovom području – zaključila je Horvat.

Istog je mišljenja i ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković.

– S obzirom na to da su kardiovaskularne bolesti prvi uzrok smrtnosti u Republici Hrvatskoj, uz ovakvu brzu dijagnostiku sigurno će se utjecati na zdravlje naših korisnika, u smislu da se na vrijeme uspostavi pravovremena terapija, odnosno da se spriječe neželjene posljedice – kazala je ravnateljica.

Istaknula je još jednu prednost ovog projekta.

– Puno puta pacijenti koji moraju obaviti ovakve specijalističke pretrage na njih čekaju i po nekoliko mjeseci. Ono što se željelo uvođenjem telemedicinskih usluga u domove zdravlja napraviti jest približiti te usluge pacijentima koji su s ruralnih područja, kroničnim pacijentima, pacijentima koji zbog svoje dobi i određenih bolesti i dijagnoza nisu u mogućnosti putovati u drugi grad, odnosno u Opću bolnicu Dr. Tomislav Bardek. Primjerice za holter EKG-a najprije moraju otići u bolnicu naručiti se, nakon toga trebaju ići da im se uređaj postavi, nose ga 24 sata, nakon toga trebaju otići opet da im se taj uređaj makne i nakon toga još trebaju ići po nalaz. To su četiri odlaska u drugi grad, a možda taj pacijent nije mobilan i prijevoz mu predstavlja problem, a ovim uslugama to može napraviti praktički na svom kućnom pragu i to je neusporediva prednost u odnosu na ranija razdoblja – pojasnila je ravnateljica.

Snimio Valentino Štefanek.

Podsjetila je da je Telecordis projekt koji u pravilu provodi Hrvatski zavod za hitnu medicinu, a domovi zdravlja su njihove produžene ruke koji su dobili medicinsku opremu i usluge na korištenje.

– Provodi se od početka srpnja 2023. godine kad je zapravo zaživjela telemedicina u sklopu ovog projekta. Radi se o redovitim telemedicinskim uslugama s područja kardiologije i pulmologije, a to su holter tlaka, holter EKG-a i 12-kanalni EKG. Od strane Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu naš dom zdravlja je dobio puno pohvala. Naše patronažne sestre koje postavljaju uređaje pacijentima marljivo rade i dobile su svake pohvale, a uz to povratne informacije s terena su jako pozitivne – zaključila je ravnateljica Hanžeković.

Snimio Tomislav Matijašić.

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

Tekst pripremili Adela Zember Antolić i Tomislav Matijašić.

zatvori