Nedjelja, 28. travnja 2024.

REPORTAŽA Bećarac sažima strast prema životu i zavičaju te mudrost naraštaja i poimanje života

Piše i fotografira: Željko Marušić

Kada sam pred godinu dana upoznao Jasnu Hoffman, ravnateljicu Muzeja bećarca i slušao je kako ga opisuje, nisam bio previše entuzijastičan.

Sada mogu reći da mi je Muzej bećarca u Pleternici udaljen svega 15 km od županijskog središta Požege i 30 km od Slavonskog Broda, razgalio dušu. To je nešto što već dugo nisam osjetio, iako sam obišao 106 država. Što bi tek bilo da je bilo više slobodnog vremena za obilazak crkve kao hodočasničkog središta sa zvonom želja, za vožnju vlakićem gradom ili odavanju hedonizmu u slavonskim specijalitetima?

Sve počinje s vinom…

Kažu da je napokon ostvaren desetogodišnji san pun utrošene energije na stvaranje tako privlačnog muzeja u kojem je objedinjeno puno toga vezanog za bećarac s područja Slavonije, Baranje i Srijema. Uostalom, prva priča u Muzeju bećarca počinje s predstavljanjem graševine, kraljicom hrvatskih vinograda, a koju sada možete naići i u vinogradima Brazila i Kine. Ne zna se odakle je stigla, pretpostavlja se iz Francuske, a postoje tvrdnje da potječe iz Hrvatske i Podunavlja. Kažu da je bobica na grozdu graševine sitna ‘k’o grašak, a sočna k’o duša’. A prvo hrvatsko ime bilo joj je ‘grašica’ po bobicama koje u doba zrenja sliče grašku. Jezikoslovac Bogoslav Šulek sredinom 19. stoljeća daje joj ime graševina.

Muzej bećarca nalazi se u Pleternici / Snimio: Željko Marušić

A što je bećarac?

Pjesma praćena glazbom poznata najviše po škakljivim ili, kako tamo kažu, ‘masnim’ tekstovima, a vodi nas kroz čitav život. U dva stiha sažima strast prema životu i zavičaju te mudrost naraštaja i poimanje života. Jeste li znali da riječ ‘bećarac’ dolazi iz turske riječi bekār što znači neženja, odnosno perzijske riječi bīkār koja znači besposlen? A tako stariji i doživljavaju mlade, zar ne?
U muzeju posjetitelje čeka izvanredno i simpatično vodstvo, vožnja vrtuljkom te pjevanje i pjesma na sve strane. Zašto ne? Sve to zahvaljujući ideji Vladimira Štibrića koji je 2012. godine na Danima hrvatskog turizma proglašen najboljim turističkim vodičem u Hrvatskoj.

Sve u bećarca sažeto je u dva stiha… / Snimio Željko Marušić

Tajna sobe 16+

Obilazeći muzej, susrećemo se sa svakodnevnim životom ljudi i u njemu na neki način sudjelujemo. Poseban je doživljaj ući u sobu 16+ i saznati koliko nam je godina (ispao sam mlađi) te si dati oduška vragolastim ‘masnim’ pjesmama. Za one iznad 16 godina starosti! Ima toga još, ali ostavimo nešto i kao ugodno iznenađenje.
Nastavak ‘slatkog’ života moguće je susresti i u suvenirnici s vrlo zanimljivim napisima na majicama i drugim prikladnim suvenirima. Iznad cijelog postora je Trg bećarca koji, gledan iz zraka, predstavlja žitorodna polja, a dovoljno je samo prijeći cestu i završiti u Interpretacijskom centru za posjetitelje s prekrasnom dvoranom.

… a posjetitelji se i sami mogu okušati u pjevanju / Snimio Željko Marušić

Objavljeno u Glasu Podravine i Prigorja 8/2024.

zatvori