Četvrtak, 16. svibnja 2024.

Radići sudjeluju u zanimljivom projektu, Flamaceta Magdić: Cilj je potaknuti djecu na druženje bez ekrana, postoji igra i bez tehnologije

U Osnovnoj školi Braća Radić provodi se zanimljiv projekt koji za cilj ima poticanje druženja bez ekrana.

Više o samom projektu kazala nam je nastavnica Natalija Flamaceta Magdić koja i koordinatorica.

– Koordinatorice projekta smo kolegica knjižničarka Adrijana Hatadi i ja, a projekt “Igre unplugged” zamišljen je tako da naša škola pet dana u nastavnoj godini postane zabavno mjesto na kojem će učenici uživati od prvog do posljednjeg sata igrajući se, družeći i surađujući. Iako igrifikacija nastave nije novina, znamo da igra potiče aktivnosti i razvija toleranciju, strpljenje i suradničke odnose – kazala je uvodno.

Nastavlja i da su digitalije u nastavi postale prisutnije tijekom pandemije.

– Digitalije su u nastavi dobrim dijelom preuzele primat, kao i u ostalim aspektima života te kao da se zaboravilo da postoji igra bez tehnologije. Isto tako, svi pedagozi znaju kako je igra ključna komponenta djetinjstva te je u nižim razredima ona svakako prisutnija u nastavi, nego kod višeg razreda. Nije da se stariji učenici više ne vole igrati, nego su jednostavno kurikulumi pretrpani, sadržaja je jako puno i sve je manje vremena za neke zabavnije sadržaje. Upravo zato su u projekt uključeni svi učenici škole od prvog do osmog razreda – navodi.

ILUSTRACIJA / Izvor: pixabay.com

Zanimalo nas je i kako su na projekt reagirali i oni kojima je sve namijenjeno.

– Učenici su oduševljeni i zanimljivo je da se oni sami odlično snalaze u osmišljavanju kvizova pa često osmisle pitanja koja su zahtjevnija od onih koje pripremaju učitelji. Također, učenici se brzo dogovore tko će igrati koju igru, osmišljavaju i mijenjaju neka pravila, dobro se zabavljaju, a pritom opet uče o suradnji te kako rješavati probleme na kreativan način i biti dobar pobjednik i gubitnik – pojašnjava.

Iako su učenicima neke igre bile poznate, određene su tek učili igrati.

– Poznate su im bile igre poput pogodi tko si, čovječe ne ljuti se, križić-kružić, šah i monopoly, a učili su igrati mlin, damu i fli-fla-flu. Neke su igre pak bile vezane uz nastavni sadržaj pa su tako na nastavi geografije od Lego kockica izrađivali karte svijeta, a na satima likovnog crtali art memory s motivima poznatih umjetnika. Na satima hrvatskog jezika pokušali su pobjeći iz escape rooma. Igrali su i neke igre koje će zasigurno prepoznati svi oni stariji od 30 godina kao što su fant, neka puca-neka puca, kolariću paniću, gumi-gumi i slične igre – kazala je.

Do kraja nastavne godine ostao je još samo jedan dan za igru koji će se održati krajem svibnja.

– Kad projekt završi kolegica Hatadi i ja provest ćemo istraživanje među učenicima te ćemo vidjeti koji su cjelokupni dojmovi, benefiti i eventualne slabosti projekta. Pružit će nam to uvid i u rezultate projekta, a možda će se roditi i neke nove ideje za iduću godinu – zaključila je i dodala kako je u projekt uložen izniman trud svih onih koji su sudjelovali.

zatvori