Subota, 18. svibnja 2024.

Proljeće je na ceste izmamilo bicikliste i romobiliste, provjerili smo koliko su njihova ‘vozila’ ispravna i poštuju li prometna pravila

S dolaskom toplijih mjeseci, gradske su prometnice postale živo poprište aktivnosti biciklista i romobilista.

Upravo zato, provjerili smo kakva je situacija u koprivničkim bike shopovima te prodavaonicama bicikala i električnih romobila.

Prodavač i serviser bicikala Patrik Kanižanec iz poznatog koprivničkog bike shopa rekao nam je kako se posao s dolaskom lijepog vremena znatno povećao, ali i da Koprivničanci rado koriste usluge njegovog servisa

– Imamo puno posla. Neki dolaze svjesni da je bicikl potrebno servisirati baš kao i automobil, ali ima i onih koji nam dođu i kažu da je bicikl nedavno servisiran iako se po stanju bicikla vidi kako nije servisiran već godinama.

Patrik Kanižanec kaže da posla oko bicikla trenutno ima napretek / Snimio Tomislav Matijašić.

Ima i savjet za sve one koji još nisu sjeli za upravljač svojih bicikala, a to je da bicikl svakako odnesu kod servisera na pregled i servis radi njihove sigurnosti jer neservisiran bicikl često je i neispravan.

Posljednjih nekoliko godina, električni romobili su postali sveprisutno prijevozno sredstvo u urbanim sredinama diljem svijeta. Njihova praktičnost, ekološka prihvatljivost i ekonomska dostupnost privlače sve veći broj korisnika. No, dok električni romobili nude brojne prednosti, istovremeno postavljaju i niz izazova, posebno kada je riječ o njihovom pravilnom korištenju.

Romobili su okej, ali…

Tomislav Glavica, vlasnik jedne koprivničke tvrtke specijalizirane za servis električnih romobila udijelio je nekoliko savjeta svim vlasnicima ovih gadgeta.

– Najbolje je preko zime ne ostavljati prazne odnosno pune baterije, prije svake vožnje provjeriti tlak u gumama, a topla preporuka je i izbjegavati vožnju po kiši jer ga vlaga uništava. Najčešći kvarovi su kod baterija zbog nepravilnog korištenja romobila te elektronika i probušene gume.

Vozači i biciklisti trebaju biti svjesni toga na koji način zajednički dijele cestu na siguran i pravilan način. Stoga su iz Policijske uprave Koprivničko – križevačke uputili poseban apel svim sudionicima u prometu.

Tomislav Glavica ima nekoliko savjeta za vozače e-romobila / Snimio Tomislav Matijašić.

Prometna pravila vrijede za sve

– Savjetujemo svim sudionicima u prometu, a pogotovo vozačima bicikala i e-romobila da na cestu ne izlaze sa neispravnim vozilima, da koriste odgovarajuće staze i trake te svjetla i reflektirajuće prsluke ili trake u uvjetima smanjene vidljivosti.
Mladi vozači bicikala do 16. godine života moraju koristiti zaštitnu kacigu dok e-romobilima ne smiju upravljati mlađi od 14 godina, priopćili su.

Također, skreće se pažnja svim vozačima bicikala i romobila da obavezno siđu s vozila prije pješačkog prijelaza kako bi ih vozači motornih vozila mogli sigurno propustiti. Posljednjih godina Policijska uprava Koprivničko – križevačka zabilježila je izrazito mnogo naleta vozača automobila na pješake, bicikliste i romobiliste.

Tekst pripremio Bojan Horvat.

zatvori