Petak, 3. svibnja 2024.

Povodom 80. obljetnice rođenja virovskog slikara Stjepana Kečkeša priprema se izložba

U želji da podsjete na stvaralaštvo i bogat opus koji je u vrlo kratkom životu ostvario slikar Stjepan Kečkeš, Općina Virje i Turistička zajednica područja Središnja Podravina u suradnji s obitelji Kečkeš postavit će izložbu slika.

Izložba će biti otvorena u ponedjeljak, 22. travnja u 19 sati u Domu zdravlja u Virju. Ulaz je slobodan, a izložba će se moći razgledati do sredine svibnja.

Povod za postavljanje ove izložbe je 80. obljetnica rođenja slikara Stjepana Kečkeša koji je rođen 22. travnja 1944. godine i čitav život proveo je u Virju gdje je nastalo oko dvije stotine njegovih radova koliko ih je ukupno evidentirano.

– Za ovu izložbu prikupljeno je 35 slika koje čuvaju njegovi potomci, ali i mnogobrojni prijatelji, suradnici i sumještani. S obzirom na to da je umro navršivši 33 godine života čini se nevjerojatno da je uspio stvoriti toliko djela od kojih se mnoga nalaze u privatnim zbirkama diljem svijeta. Naime, Kečkeš je živio i stvarao u vrijeme kada je interes za naivno slikarstvo bio na vrhuncu, a njegova su djela bila vrlo tražena zbog autentičnog prikazivanja običaja i seoske svakodnevnice. Stjepan Kečkeš bio je jedan od utemeljitelja Virovskog likovnog kruga, a u naponu stvaralačke i životne snage prekinula ga je iznenadna smrt utapanjem 25. srpnja 1977. godine – poručuju iz Turističke zajednice područja Središnja Podravina.

Izvor: Turistička zajednica područja Središnja Podravina

Dodajmo kako je Stjepan Kečkeš pokazivao talent i interes za slikanje još u osnovnoj školi, a prve radove naslikao je temperom na papiru. Želja mu je bila steći akademsko obrazovanje u slikarstvu, ali mu to nije bilo ostvarivo zbog obiteljskih prilika. Kasnije je slikao uljem na platnu, a od 1968. godine slikao je isključio uljem na staklu te ova tehnika prevladava u njegovom opusu.

– Za života je izlagao u rodnom Virju i diljem Hrvatske te u Italiji i Argentini. Velik dio slika čuvaju njegovi sin i kćer koji su se aktivno uključili u pripremu ove prigodne izložbe. Organizatori ovom izložbom žele svrnuti pažnju javnosti i struke na stvaralaštvo ovog važnog i zanimljivog slikara koji već gotovo pola stoljeća nije među nama – navode.

Izvor: Turistička zajednica područja Središnja Podravina

Izložba će biti postavljena u Domu zdravlja u Virju, alternativnom izložbenom prostoru koji je Općina Virje priredila za prigodne izložbe u sklopu ovogodišnje Noći muzeja. Za glazbeni ugođaj na otvorenju izložbe pobrinut će se Matej Ištvan na gitari. Autor izložbe i kataloga je povjesničar, kustos i direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina Nikola Cik.

 

Izvor: Turistička zajednica područja Središnja Podravina
Izvor: Turistička zajednica područja Središnja Podravina
zatvori