Petak, 26. travnja 2024.

POGURANAC Škola nogometa Karla Slukića: Sretan sam što sam se posvetio trenerskom poslu i što se svakom polazniku škole mogu posvetiti u potpunosti

U Pogurancu, novoj rubrici naših medija, svakog tjedna predstavit ćemo po jednu tek osnovanu tvrtku, poslovnu ideju ili građansku inicijativu za koju smatramo da je vrijedna naše medijske podrške i to potpuno besplatno.

Ovoga tjedna Poguranac donosi priču o 24-godišnjem Karlu Slukiću, nogometašu, a odnedavno i vlasniku obrta “KS Progress Football Academy”.

U svijetu sporta rijetko se događa da pojedinac u izuzetno mladoj dobi preuzme inicijativu u stvaranju vlastitog puta. No, Koprivničanac Karlo Slukić pokazao je viziju i ambiciju otvaranjem vlastite škole nogometa, ali s posebnim naglaskom na golmane.

– Otvorio sam obrt s podučavanjem u obrazovanju, fokusiram se na nogomet i radim individualne te poluindividualne treninge za nogometaše i golmane. Za manje grupe do četiri igrača predviđeni su specifični golmanski treninzi – otkriva Karlo.

Golmanska pozicija je različita na terenu od ostalih, pa samim time golmani moraju specifično trenirati što se najviše odnosi na branjenje gola i specifičnu golmansku tehniku koju samo golmani rade. Karla smo upitali kako je došao na svoju prvu poslovnu ideju.

Golman u današnje vrijeme mora imati vještine kao i ostali igrači. / Snimio Valentino Štefanek.

U nogometu od malih nogu

– Od malih nogu sam u nogometu i još danas igram na nižoj razini. Trener sam, završavam trenerske licence i s obzirom na to da sam puno pričao s ostalim trenerima, došli smo do zaključka da se trenerima jako teško ponaosob posvetiti svakom djetetu. Ako je jedan trener na 20-30 klinaca po generaciji… teško se posvetiti jednom djetetu i raditi određene elemente s njim. Elemenata je puno, a vremena je malo. Igrači bi za najvišu razinu morali raditi individualno na svojim nedostacima koje bi trebali ispravljati – kaže Karlo i dodaje kako će u svom obrtu na početku raditi sam, no nije isključeno da zbog povećanja obima posla uključi još nekog.

U današnje vrijeme golman mora imati sve. Od posložene i čiste glave, fokusa i koncentracije pa do igre nogom. Mora biti kao igrač.

Trenutno i dalje juri travnjakom šeste ‘vikend’ lige u Austriji, a igra za klub po imenu Neuhaus. Iskustvo je stekao i kao mladi vratar prve ekipe Slaven Belupa.

– Prošao sam cijelu školu nogometa, od tzv. ‘piceka’ do prve ekipe u klubu. Službeni nastup za prvu ekipu nisam upisao, međutim bio sam na jako puno utakmica na klupi Prve lige i u Kup natjecanju. Dobro je to iskustvo, puno stečenih prijateljstava, poznanstava, puno različitih situacija u kojima moraš znati kako reagirati. Sve je to bila jedna velika škola za dalje. Ne žalim ni za čim. Bio sam i u Cibaliji u drugoj ligi. Teško se kod nas živi od nogometa ako nisi u Prvoj ligi. Jako sam sretan što sam to prepoznao rano i posvetio se trenerskom poslu – iskreno će Karlo.

Golman je zakon

Za trenerski posao potrebna je licenca koja se dobiva preko Hrvatske nogometne akademije, HNS-a ili preko kineziološkog fakulteta. Ovog ljeta upisuje UEFA B trenersku licencu. Karla smo upitali i što jedan pravi golman mora imati.

– U današnje vrijeme mora imati sve. Od posložene i čiste glave, fokusa i koncentracije pa do igre nogom. Mora biti kao igrač. Mora komunicirati s momčadi i voditi ju jer vidi sve ispred sebe. Mora imati izražene golmanske tehnike i vještine – napominje.

Karlo će za početak raditi sam, no ne isključuje i buduće suradnje

Novootvoreni obrt za podučavanje KS Progress Football Academy pronađite na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu. Osim puno obranjenih poslova, želimo mu i puno prenesenog znanja mlađim naraštajima nogometaša, a ovoga ljeta u planu je i organiziranje golmanskog kampa, no lokacija još nije poznata.

Tekst pripremio Bojan Horvat.

zatvori