Srijeda, 8. svibnja 2024.

Pisanica uspomena i prijateljstva iduću subotu na etno imanju Josipa Cugovčana

Manifestacija “Pisanica uspomena i prijateljstva” kroz izložbu i radionicu održat će se na etno imanju Josipa Cugovčana u Podravskim Sesvetama iduću subotu, 6. travnja, od 10 do 18 sati.

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koju organizira Etnografska zbirka Josipa Cugovčana, a podržava ju Koprivničko-križevačka županija, Općina Podravske Sesvete, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica područja Dravski Peski i Muzej grada Koprivnice kao višegodišnji partneri.

– Pozivaju se svi zainteresirani da se ususret Matkinoj nedelji upoznaju s radom i vještinama 20-ak sudionika koji dolaze iz više županija kontinentalne Hrvatske. Potpuno neformalno druženje uvijek je prilika da se razviju neka nova prijateljstva, dogovore neke nove suradnje i stvori jedna nova nada u bolje sutra. Pisanice su prava mala umjetnička djela koja kroz povijest putuju već stoljećima. Prenošenjem tehnike ukrašavanja s koljena na koljeno ta se tradicija povezana uz najveći kršćanski blagdan zadržala sve do današnjih dana, a među kojima postoji više vrsta izrade. Jedna od najstarijih tehnika svakako jest ukrašavanje pčelinjim voskom ili takozvana batik tehnika – rekao je Robert Čimin, direktor Turističke zajednice područja Dravski Peski.

Objasnio je da je postupak sljedeći – po ljusci jajeta crta se rastopljenim voskom, jaje se potom umače u određenu boju te se postupak ponavlja u nekoliko navrata. Zadnja boja uvijek je crna, ona se grije do točke vrenja, jaje se zatim izvadi i obriše mekanom krpom i time proces dobivanja višebojne pisanice završava. Za pisanje po ljusci koristi se pisaljka ili kišćica napravljena od drvenog štapića i tanke bakrene žice.

– U Podravskim Sesvetama takva se tehnika ukrašavanja zadržala u četiri boje – bijela, žuta, crvena i crna, s vegetabilnom i drugom ornamentikom. Najstarije takve pisanice čuvaju se u Etnografskom muzeju u Zagrebu, izradile su ih Ana i Marija Šokec te Ana Halusek, koja je svoje znanje prenijela na Josipa Cugovčana. Upravo je on danas nositelj tog umijeća koje je Ministarstvo kulture prepoznalo kao nacionalno blago i uvrstilo tako ukrašenu pisanicu u popis nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Ona je s vremenom postala prepoznatljiva i u svijetu, a Cugovčanova bogata zbirka izlagana je proteklih desetljeća u SAD-u, Kanadi, Italiji, Njemačkoj, Latviji, Austriji – kazao je Čimin.

Napomenuo je i da se u nekim dijelovima Podravine – Podravske Sesvete, Virje, Delovi, Molve, i Međimurja uz pisanicu i takozvanu Bijelu ili Matkinu nedjelju veže i sačuvan je običaj matkanja, odnosno razmjenjivanja pisanica.

– Nakon takve razmjene između dvije osobe ostajalo je trajno prijateljstvo, a nerijetko se rodila i ljubav. Slijedom toga, ovakve manifestacije hvalevrijedno su sjećanje na pretke, običaje i kulturu ovog prostora čija je zadaća prenošenje sačuvanog znanja na sljedeće generacije što će se scenski predstaviti i na ovoj manifestaciji – zaključio je Čimin i istaknuo kako je ulaz za sve posjetitelje slobodan.

zatvori