Nedjelja, 29. rujna 2024.

Petra Čolig Šarić postala je emmett terapeutkinja: Neinvazivnom metodom pokrećemo ‘reset’ organizma

Petra Čolig Šarić iz Udruge za terapijsko jahanje Osmijeh završila je edukaciju za emmett terapeutkinju, a ovu tehniku provodi i s članovima udruge.

Riječ je o tehnici koja predstavlja jedan oblik tjelesne, odnosno fizikalne terapije, a podrazumijeva lagani pritisak prstima na podražajne točke koje se zovu emmett točke tijela i to po samom autoru tehnike Rossu Emmettu.

– To je jedna australska metoda koja je dosta popularizirana kod nas posljednjih godina, a ja sam edukaciju za emmett terapeutkinju upisala u 2022. i završila u srpnju prošle godine. Sada to znanje koje sam stekla nadograđujem s još nekim dodatnim edukacijama – rekla je Čolig Šarić.

Istaknula je da je emmett jedna dosta lagana i neinvazivna metoda.

– Nastojimo potaknuti neuromuskulaturne odgovore, odnosno emmett točke na kojima se radi lagani pritisak prstima i zapravo su to mjesta preklapanja senzornih ili receptornih mišićnih točaka, najčešće su to hvatišta pojedinih mišića. Želimo napraviti svojevrsni reset organizma, odnosno želimo neke loše uzroke pokretanja ili loše stavove držanja vratiti na ono kako bi zapravo trebalo biti – kao da kliknemo restart na kompjutoru. Tretman se radi u sjedećem, stojećem ili ležećem položaju, ovisno o tome što tretiramo i što radimo, a položaji se mogu i kombinirati. Tretman traje ovisno o korekcijama koje radimo, od 10 minuta do pola sata, ili dulje ako ga kombiniramo s nekom drugom tehnikom. Kod ovog tretmana je zanimljivo to da pacijent može biti u odjeći – objasnila je.

Nastavila je kako je ovaj tretman namijenjen svima, od male djece i beba koje imaju problem s grčevima, pa do starijih osoba.

– Na zadnjoj edukaciji radili smo neke zanimljive korekcije vezane uz sluh i oporavak živčanog sustava koji nam je odgovoran za sluh tako da je ovaj tretman za zaista puno različitih stanja, različite tegobe mišićno-koštanog sustava koje se odnose na kosti, zglobove, mišiće i ligamente, na neke neurološke tegobe, jer potičemo i poboljšavamo rad živčanog sustava, a tu su i alergije te poticanje metabolizma – kazala je Čolig Šarić.

Slušaj uživo
zatvori