Nedjelja, 29. rujna 2024.

Otvoren novi dio pruge Križevci – Koprivnica, imamo detalje što se sve radi

Snimke iz zraka iz mjeseca u mjesec pokazuju koliko uspješno napreduju radovi na najvećem željezničkom gradilištu u državi, odnosno rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica.

Dosad je završeno više od 60 posto projekta, a ujedno su u promet pušteni i prvi kilometri novoizgrađene pruge, odnosno sedam kilometara novoizgrađenog kolosijeka između kolodvora Koprivnica i Drnje.

Plan je u sljedećem razdoblju nastaviti intenzivne radove na sva 42 kilometra pruge. Planira se i nastavak izmještanja instalacije u vlasništvu HŽ Infrastrukture te signalno-sigurnosnog i telekomunikacijskog sustava. Nastavljaju se i radovi na objektima faze A (Lepavina 1, Lepavina 2, devijacija Vojakovački Kloštar, vijadukti Vojakovački Kloštar, Carevdar i Komari, nadvožnjaci Križevci i Vuk, podvožnjak Vojakovački Kloštar), faza B (galerija Velika Mučna i podvožnjak Ivanečki), faze C (nadvožnjaci Danica i most Gliboki) i faze D (most Drava).

Radovi se izvode i na pješačkome pothodniku kod kolodvora u Koprivnici u Zagrebačkoj, što je jako dobro poznato vozačima.

Sanirat će se i klizište koje se pojavilo na dijelu trase u Vojakovačkome Kloštru. U siječnju je preuzeto dodatnih devet skretnica od proizvođača iz Turske te se uskoro očekuje njihova
cjelovita ugradnja. Nakon internog tehničkog pregleda nadvožnjaka Sokolovac 13. i 14. ožujka, obavljen je tehnički pregled te se nakon očitovanja svih javnopravnih tijela očekuje ishođenje uporabne dozvole. Također, nakon tehničkog pregleda i otklanjanja svih primjedbi ishođena je uporabna dozvola za nadvožnjak Novo Drnje. Odrađen je i interni tehnički pregled nadvožnjaka Vuk za koji se još moraju izgraditi ostale pristupne ceste te je plan da se tehnički pregled provede tijekom ovoga mjeseca godine.

Svi spomenuti radovi, očekivano, ostavljaju traga i na željezničkom prometu pa su tijekom ožujka na snazi ​​bili osmosatni prekidi, a krajem mjeseca i jedan sedmodnevni. U tih tjedan dana zadatak je bio preusmjeriti promet na novoizgrađeni desni kolosijek između kolodvora
Koprivnica i Drnje ukupne duljine sedam kilometara, nakon čega se može pristupiti
rekonstrukciji postojećeg kolosijeka. Krajem travnja promet između kolodvora Drnje i Novo Drnje bit će preusmjeren preko novoizgrađenog dijela kolodvora Novo Drnje ukupne duljine dva i pol kilometra zbog završetka preostalih radova na njegovoj izgradnji.

Krajem svibnja dio devijacije 1 spajat će se na novi desni kolosijek do stajališta Vojakovački Kloštar u dužini od pet kilometara. Znatan pothvat po pitanju sigurnosti jesu zatvaranja uređaja za osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza, odnosno njihova denivelacija. Tako je željezničko-cestovni prijelaz Vuk sveden na nadvožnjak Vuk, željezničko-cestovni prijelaz Pavelinske ulice na podvožnjak Ivanečki, a uskoro se planira i zatvaranje željezničko-cestovnog prijelaza Drnje te denivelacija u obliku nadvožnjaka Novo Drnje.
Sredina godine rezervirana je za preostale završne radove na mostu Drava u Botovu, a
planirani završetak svih radova na projektu je kraj 2025. godine, doznali smo od izvođača.

Izvor: HŽ Infrastruktura
Izvor: HŽ Infrastruktura
Izvor: HŽ Infrastruktura
Izvor: HŽ Infrastruktura
Izvor: HŽ Infrastruktura
Izvor: HŽ Infrastruktura
Izvor: HŽ Infrastruktura
Izvor: HŽ Infrastruktura
Izvor: HŽ Infrastruktura
Izvor: HŽ Infrastruktura
Slušaj uživo
zatvori