Četvrtak, 16. svibnja 2024.

Old timer Klub ‘Biciklin’ obilježava 20 godina postojanja. Blek: Članovi su sve stariji, pa vozimo sve kraće ture

Old timer Klub “Biciklin” iz Koprivnice osnovan je 21. veljače 2004. godine i na Praznik rada na Zrinskom trgu obilježit će prvih 20 godina postojanja.

Prema dostupnim informacijama, riječ je o zasad jedinom klubu takve vrste u državi. Kako navode njegovi vremešni osnivači, formiranjem kluba obogaćena je više od stotinu godina stara biciklistička kultura Podravine, gdje je bicikl predstavljao jednu od prvih igračaka rođenom žitelju, a kasnije bio i osnovno sredstvo prometovanja.

Cilj Kluba je okupljanje građana koji vole biciklizam i sakupljanje starih bicikala ili se bave restauracijom tih prometala te organizacija izložbi i javnih nastupa odnosno rekreativnih vožnji.

U povodu velike obljetnice razgovarali smo sa Zlatkom Blažekovićem – Blekom, prvim tajnikom kluba, a danas članom Upravnog odbora Old timer kluba “Biciklin”.

Kad je krenula priča o Old timer klubu “Biciklin”?

– Sve je počelo kad je nas nekoliko prijatelja, entuzijasta i zaljubljenika u sport i rekreativno bicikliranje došlo na ideju da ‘nekaj napravimo’ za biciklizam u gradu. Tu su bili Krešo Mulvaj, pokojni Boris Femec, Branko Slukić, Željko Šestak, Marijan Kuzmić, Nono Kuzmić, Krešo Brljak, Ivan Urbančić… neka se ne ljute ako sam koga zaboravio. Tako smo odlučili osnovati Old timer klub “Biciklin” kao jednu vrstu ozbiljnije rekereacije, da nam se mogu priključiti i ostali koji vole bicikliranje. U veljači 2004. godine napravili smo osnivačku skupštinu sa svim tijelima, na kojoj je prvi predsjendik postao Krešo Mulvaj, a ja sam bio tajnik. Prvi puta smo se s programom ozbiljnije u javnosti predstavili upravo za 1. svibnja 2005. godine te pokazali što radimo i što smo zapravo – ispričao nam je Blažeković.

Snimio Valentino Štefanek.

Ima li sličnih klubova u Hrvatskoj?

Kad smo se pojavili bili smo jedini tog tipa. Htjeli smo ući u Hrvatski biciklistički savez, no njima je bio problem što smo oldtimeri i rekreativci, a ne sportaši, pa je to propalo. Tako smo se priklonili Hrvatskom savezu sportske rekreacije “Sport za sve” te osmislili program Festival biciklističke rekreacije pod nazivom “Biciklom kroz Podravinu”. Riječ je o prvoj većoj biciklijadi tog tipa koja je okupila dvjestotinjak vozača raznih uzrasta i kategorija. Bilo je i dužih staza do 100 kilometara za one izdržljivije s novijim biciklima. Ono što je važno je da smo osmislili rutu kojom smo povezali znamenitosti po kojima je Podravina poznata. Išli smo u Prekodravlje, pa odmorili kod pokojnog slikara Večenaja, pa nastavili do Hlebina gdje smo opet imali odmor i zakusku prije nastavka. Bitno je da smo imali punktove sa stajanjem i odmorom za druženje.

Koji su kriteriji za ulazak u Old timer klub? Samo starost bicikla?

U početku nam je uvjet bio da bicikl mora biti star najmanje 20 godina da bi bio oldtimer, a imali smo i posebne tablice i knjižice. Redovito smo 1. svibnja registrirali nove-stare bicikle i vlasnicima davali žigove kojima smo produžavali registraciju. Tada smo imali stotinjak članova i bili smo jedini klub u državi koji je stare bicikle tako registrirao.

Snimio Valentino Štefanek.

Što biste istaknuli iz posljednjih 20 godina djelovanja?

Puno je bilo aktivnosti. Mislim da smo u tih 20 godina za zajednicu napravili cijelo čudo dobrih projekata. Sudjelovali smo u muzejskim priredbama na način da, kad su muzeji u Hrvatskoj imali tematske izložbe, mi smo se u programe uključivali kroz naš gradski muzej. Primjerice, kad je tema bila kotač, izložili smo jedan na zgradu Gradske vijećnice. Imali smo i velike izložbe za deset godina kluba koje smo postavili uz pomoć Marijana Špoljara i Muzeja grada Koprivnice te članove i prijatelje iz okolnih mjesta koji imaju zbirke starih bicikala.

Kako ćete se predstaviti za 20. godišnjicu postojanja?

Gledajte, članovi su sve stariji, pa radimo sve kraće ture (smijeh), a u međuvremenu smo izašli iz Saveza. Ostalo nas je pedesetak. Na Praznik rada ćemo odraditi tehnički pregled oldtimera i produžavati registracije, a priredit ćemo izložbu postojećih bicikala koji su u voznom stanju. Predstavit ćemo i naša dosadašnja tiskana izdanja, knjige i brošure. Podsjetit ćemo također i na naš poznati spomenik biciklu koji je inicirao Milorad Kovačević, a izveo akademski kipar Alen Korkut, čime slavimo ovo prijevozno sredstvo. Malo ćemo se voziti po centru grada, ovisno o uvjetima i programu koji će se odvijati. Članovi će biti u starinskim kostimima i to će biti to. Bitno je da obilježimo da 20 godina postojimo – zaključio je Zlatko Blažeković – Blek.

Razgovarao Bojan Horvat
Snimio Valentino Štefanek

zatvori